Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la dezbaterea World Leaders Forum de la New York, că Rusia, prin folosirea forţei se aştepta la o comunitate internaţională slabă şi o Ucraină care să se conformeze, însă demarând acest război, Federaţia Rusă a obţinut exact opusul. „Un lucru este evident: pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige”, a adăugat şeful statului. „Nu poate exista pace fără justiţie”. Agresorul trebuie să plătească preţul pentru agresiunea sa, în baza instrumentelor de drept internaţional”, a subliniat preşedintele Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În mod ironic, drept consecinţă directă a acţiunilor iresponsabile şi ilegale ale Rusiei, am reuşit să atingem rezultate incredibile la nivel global. Pentru că am fost forţaţi să acţionăm curajos, mai rapid şi mai hotărât: Ucraina şi Republica Moldova au primit statutul de ţări candidate pentru aderarea la UE şi se pregătesc să deschidă negocierile de aderare. Am redus drastic dependenţa energetică de Rusia. Finlanda a devenit aliat NATO. Sunt sigur că şi Suedia va adera în curând. Iar Ucraina însăşi este acum mai aproape, din punct de vedere politic şi practic, de Alianţă. NATO a luat decizii istorice pentru a întări apărarea şi descurajarea pe Flancul Estic şi la Marea Neagră. Marea Neagră a fost consfinţită irevocabil ca regiune de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, toată lumea înţelegând că ceea ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne doar în Marea Neagră”, a afirmat Klaus Iohannis, la dezbaterea World Leaders Forum cu tema „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră”, care a avut loc joi la Universitatea Columbia, New York.

El a mai spus că Rusia, prin demararea acestui război se aştepta ca Ucraina să fie o ţară care se conformează, iar comunitatea internaţională să fie slabă, însă efectul a fost unul exact opus şi astfel Rusia a calculat greşit răspunsul comunităţii internaţionale.

„Cum s-au putut întâmpla toate acestea? Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă şi la o Ucraină care se conformează. Dar, prin ameninţările cu utilizarea forţei şi apoi folosirea acesteia, a obţinut exact opusul. Rusia a calculat greşit şi a subestimat răspunsul nostru, ca o comunitate de valori şi securitate, şi a calculat greşit răspunsul Ucrainei. România, ca partener strategic al SUA şi aliat NATO, este acum la cel mai înalt nivel de siguranţă din istoria sa recentă. Avem acum o abordare mai coerentă şi axată pe mai multe domenii în ceea ce priveşte apărarea pe Flancul Estic. Am adoptat măsuri concrete pentru a intensifica cooperarea cu alţi aliaţi la Marea Neagră, mai ales cu Statele Unite ale Americii. Aşteptăm, în acelaşi timp, cu interes implementarea recent adoptatei Strategii a SUA pentru regiunea Mării Negre, la care România a avut o contribuţie consistentă”, a completat preşedintele Iohannis.

Acesta a vorbit despre impactul războiului şi asupra Republicii Moldova, care este cea mai afectată ţară după Ucraina.

„Trebuie, de asemenea, subliniat şi impactul acestui război asupra Republicii Moldova, cea mai afectată ţară după Ucraina. Securitatea noastră, cea a Ucrainei şi cea a Republicii Moldova sunt puternic interconectate. Dacă consolidăm securitatea acestora, atunci şi securitatea noastră va creşte, iar comunitatea noastră va deveni mai puternică. Autorităţile de la Chişinău au dovedit, până în prezent, o rezilienţă impresionantă în faţa tacticilor hibride ale Rusiei şi a altor provocări grave. România a sprijinit constant Republica Moldova în aceste timpuri dificile, şi la fel au făcut şi numeroşi parteneri internaţionali, inclusiv Statele Unite ale Americii. Şi vom continua acest sprijin, cât mai eficient cu putinţă. O Republică Moldova stabilă şi sigură are o importanţă esenţială pentru comunitatea noastră de valori”, a explicat Preşedintele României.

„Un lucru este evident: pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige”, a continua şeful statului.

„Dar ce fel de rezultat final poate fi acceptat de către Ucraina şi de către comunitatea internaţională? În acest sens, cred că trebuie avute în vedere câteva condiţii sine qua non: În primul rând – nu poate exista pace fără a garanta pe deplin şi a restaura independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea depline ale Ucrainei. Trebuie să lucrăm împreună pentru a oferi asigurările necesare Ucrainei că o pace pe termen lung nu va fi desfiinţată de o altă agresiune a Rusiei. Acesta a fost motivul pentru care România s-a alăturat Declaraţiei G7 în sprijinul Ucrainei. În al doilea rând – Ucraina şi Republica Moldova trebuie să continue să primească sprijin deplin pentru integrarea lor în Uniunea Europeană. Ştim din propria noastră experienţă că integrarea în Uniunea Europeană reprezintă un proces cu adevărat transformator – cultivând democratizarea, dezvoltarea economică, stabilitatea şi securitatea. O decizie rapidă de deschidere a negocierilor de aderare cu ambele ţări reprezintă un imperativ”, a completat Klaus Iohannis.

El a mai precizat că „în al treilea rând – nu poate exista pace fără justiţie”.

„Agresorul trebuie să plătească preţul pentru agresiunea sa, în baza instrumentelor de drept internaţional. Toţi cei care au comis crime oribile în Ucraina şi împotriva Ucrainei trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei. Toate ţările cu aceeaşi viziune sunt de acord că trebuie să continuăm să susţinem Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. Cu toate acestea, modul de ieşire din acest război şi de îndreptare către pace va reprezenta un nou test pentru comunitatea internaţională. Există actori la nivel internaţional care deja monitorizează atent unitatea şi hotărârea noastre. Mai direct spus, nu ne putem permite să fim slabi, divizaţi sau incoerenţi în răspunsul nostru. Trebuie să apărăm ordinea mondială bazată pe reguli, precum şi comunitatea noastră de valori şi securitate. Trebuie să apărăm democraţia şi să respingem tirania. Trebuie să apărăm diplomaţia şi dialogul şi să respingem folosirea forţei în relaţiile internaţionale”, a conchis preşedintele Iohannis.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.