Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la finalul exerciţiului militar multinaţional de la Cincu, judeţul Braşov, că acest exerciţiu este ”una din expresiile practice ale angajamentului României de a fi un partener credibil şi de a contribui la construcţia de securitate din regiune”, în condiţiile în care pentru ţara noastră Parteneriatul Strategic cu SUA şi apartenenţa la NATO reprezintă ”piloni ai politicii externe şi de securitate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului a fost întâmpinat de Garda de Onoare, după care a asistat la sesiunea de trageri cu toate tipurile de muniţie, el declarându-se impresionat de desfăşurarea de forţe şi apreciind eforturile militarilor.

”Este primul exerciţiu major găzduit de România după Summitul NATO de la Varşovia, care prefigurează un program foarte intens deja pentru anul 2017. Pentru România, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii şi apartenenţa la NATO reprezintă piloni ai politicii externe şi de securitate, iar exerciţiul de astăzi este una din expresiile practice ale angajamentului nostru de a fi un partener credibil şi de a contribui la construcţia de securitate din regiune. Avem astfel oportunitatea de a creşte interoperabilitatea acţiunilor în cadru întrunit şi multinaţional, în facilităţile de instruire puse la dispoziţie de România”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a adăugat că acest exerciţiu este şi o expresie a consolidării relaţiilor dintre statele membre NATO şi ţările partenere şi o punere în practică a uneia dintre misiunile fundamentale ale NATO - securitatea prin cooperare.

”Punerea la dispoziţia Alianţei a unui comandament de nivel divizie, în vederea consolidării structurii de forţe a NATO în flancul estic, reprezintă primul pas în atingerea obiectivelor strategice, legate atât de securitatea naţională, cât şi de cea euro-atlantică, în condiţiile în care acest comandament a fost confirmat recent la nivelul capacităţii operaţionale iniţiale”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a precizat că exerciţiul permite, pentru prima oară, ”ca Unitatea de Integrare a Forţelor NATO, acel NFIU, şi Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud - Est să lucreze practic în teren, într-un mediu multinaţional”, menţionând că cele două structuri NATO ”au rolul de a facilita dislocarea rapidă a forţelor aliate în regiune, planificarea, conducerea şi coordonarea forţelor Aliate prin exerciţii complexe”.

”Ne dorim ca, în aplicarea deciziilor adoptate la Varşovia, România să găzduiască exerciţii cel puţin la fel de complexe, în cadrul Iniţiativei de Instruire Intensificată, cu participarea statelor membre ale Alianţei şi a statelor partenere”, a spua Klaus Iohannis, care a adăugat că exerciţiul de la Cincu este parte a efortului NATO ”de a proiecta stabilitate în vecinătatea estică şi sudică a Alianţei, inclusiv prin sprijinirea partenerilor în dezvoltarea capabilităţilor de gestionare a crizelor şi a rezilienţei naţionale”.

El a mai spus că exerciţiului militar multinaţional ”Saber Guardian-16” de la Cincu permite României să îşi evalueze nivelul de dotare şi calitatea echipamentelor militare, precum şi măsura în care acestea corespund ”nivelului de ambiţie asumat”.

Peste 2.700 de militari din cinci ţări membre ale NATO (Bulgaria, Canada, Polonia, România şi Statele Unite ale Americii) şi cinci state membre ale Parteneriatului pentru Pace (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina) participă până 7 august, la exerciţiul multinaţional ”Saber Guardian -16”, ce se desfăşoară la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Cincu.

Exerciţiul planificat de Statul Major al Forţelor Terestre şi condus de un comandament constituit din militari aparţinând Diviziei Multinaţionale de Sud-Est se desfăşoară în patru etape - exerciţii de comandament, de instruire prin simulare asistată de calculator, de antrenament cu trupe în teren şi exerciţii tactice cu trageri de luptă cu toate categoriile de armament.

Peste 900 de militari din Forţele Terestre Române, aparţinând Brigăzii 18 Infanterie ”Banat”, Regimentului 69 Artilerie Mixtă ”Silvania”, Batalionului 317 Cercetare ”Vlădeasa”, împreună cu 1.700 de militari americani dotaţi cu tancuri M1A2 Abrams şi maşini de luptă blindate Bradley şi cu 47 de militari canadieni cu maşini de luptă ale infanteriei vor executa exerciţii tactice cu trageri de luptă. Militarii din celelalte ţări participă la exerciţiile de comandament şi de instruire prin simulare asistată de calculator interconectate cu Centrul de Instruire de la Novo Selo, Bulgaria, şi cu Centrul de Instruire pentru Menţinerea Păcii şi Securitate de la Yavoriv, Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.