Preşedintele Klaus Iohannis a declarat le-a spus, marţi, absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii că independenţa justiţiei şi garantarea statului de drept sunt cuvinte atât de des uzitate de politicieni încât unii oameni politici ar putea să creadă că le pot folosi ca pretext pentru decizii care pun în pericol tocmai independenţa justiţiei şi statul de drept, subliniind însă că cetăţenii iau atitudine pentru a readuce lucrurile pe făgaşul lor corect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Constituţia spune că «Justiţia se înfăptuieşte în numele legii, este unică, imparţială şi egală pentru toţi». Aceste principii constituţionale - legalitatea, imparţialitatea, egalitatea şi unicitatea justiţiei - trebuie să vă definească nu doar activitatea profesională, ci şi conduita individuală”, a subliniat preşedintele Iohannis, în discursul rostit la primirea absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii.

Klaus Iohannis a precizat că acest lucru nu îl spune doar el, ca preşedinte al României, ciîntreaga societate românească aşteaptă acest lucru de la magistraţi.

”Independenţa justiţiei şi garantarea statului de drept sunt cuvinte des uzitate în discursurile politice. Atât de des uzitate, încât unii oameni politici ar putea chiar să creadă că le pot folosi ca pretext pentru decizii care pun în pericol tocmai independenţa justiţiei şi statul de drept. Dar când unii uită de aceste repere, reacţia societăţii poate fi fermă, ceea ce demonstrează cât de importante sunt. Chiar vitale!”, a mai afirmat preşedintele.

Iohannis a ţinut să sublinieze că, indiferent de legitimitatea invocată în acţiunile lor, decidenţii politici nu au voie să abandoneze principiile fundamentale ale democraţiei.

”În caz contrar, cetăţenii iau atitudine pentru a readuce lucrurile pe făgaşul lor corect. Şi românii au demonstrat că îşi doresc să trăiască într-o societate în care principiul conform căruia nimeni şi nimic nu poate fi mai presus de lege este pe deplin respectat”, a spus şeful statului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.