Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referindu-se la legea prin care data alegerilor parlamentare este stabilită de Parlament, că se creează o stiuaţie în care ”Parlamentul îşi alege singur când se alege Parlamentul”, întrebându-se dacă nu e cumva un fel de conflict.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
” Această lege (N.R. - legea prin care data alegerilor parlamentare este stabilită de Parlament) abia ce a ajuns la mine şi probabil voi da un răspuns exhaustiv în momentul în care voi decide promulgarea sau nepromulgarea legii. În ultimii 30 de ani, guvernele au stabilit datele alegerilor, acum ne găsim pentru prima oară că Parlamentul doreşte să îşi ia acest atribut prin lege. Când vorbim de parlamentare e totuşi un pic altfel. Cum va fi asta că Parlamentul îşi alege singur când se alege Parlamentul? Ne imaginăm că un număr de parlamentari vrea să rămână acolo. Ce facem? Nu ţinem alegeri? Nu e cumva un fel de conflict acolo?”, a întrebat preşedintele.
Iohannis a declarat că toate aceste lucruri trebuie bine judecate, însă trebuie să ţinem cont de Constituţie care spune ferm că mandatul de parlamentar e de 4 ani, nu poate fi prelungit. Tot Constituţia stbaileşte 20 de zile când preşedintele trebuie să decisă asupra legii.
”Dacă legea rămâne şi parlamentul pur şi simplu nu decide nimic? Ce facem? Atunci ajungem repede la concluzia că poate nu e soluţia cea mai bună. Vom analiza această chestiune şi vom da un răspuns public foarte clar”, a precizat Iohannis.

Camera Deputaţilor a adoptat luni, ca for decizional, proiectul de lege care prevede ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de Legislativ şi nu de către Guvern. Propunerea adoptată de către deputaţi a mers la promulgare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.