Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, despre bugetul pe 2020, că este un buget bun, declarându-se de acord cu asumarea răspunderii, care i se pare fezabilă. Preşedintele mai spune, referindu-se la o eventuală intenţie de contestare a legii bugetului la CCR, că speră că va prevala înţelepciunea. În ceea ce priveşte bugetele serviciilor secrete, consideră că ”nu sunt bugete bogate”, nefiind majorate semnificativ. Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că are încredere că, în cazul se va lua decizia asumării răspunderii pe legea bugetului, partenerii PNL vor înţelege raţiunea acestei hotărâri. "Orice fel de amendament care este bine fundamentat, care poate să genereze efecte benefice, normal că suntem interesaţi să-l preluăm", a spus Orban. Proiectul de buget pe 2020, publicat de Ministerul FInanţelor, stabileşte sume în plus de la buget pentru Apărare, Muncă şi Justiţie, dar mai puţini bani la Sănătate şi Agricultură. Totodată, trei servicii secrete şi Internele primesc mai mulţi bani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Proiect buget 2020: Mai mulţi bani la Apărare, Muncă şi Justiţie, mai puţini la Sănătate şi Agricultură. Serviciile secrete şi Internele primesc sume mai mari
CITEȘTE ȘI Propunerile de buget pentru MApN, MAI, SRI, SIE, STS şi SPP, aviz favorabil în CSAT

UPDATE - Orban, întrebat dacă are sprijinul altor formaţiuni pentru asumarea răspunderii pe buget: Am încredere că în cazul în care vom lua această decizie vor înţelege raţiunea deciziei noastre

Întrebat dacă are sprijinul USR şi UDMR pentru asumarea răspunderii, Orban a spus că a purtat discuţii cu partenerii - USR, UDMR, PMP, ALDE, liderul grupului minorităţilor.

"Am încredere că în cazul în care vom lua această decizie vor înţelege raţiunea deciziei noastre, pentru că obiectivul nostru fundamental este ca până la data de 31 decembrie România să aibă un buget", a afirmat el.

Întrebat dacă se vor lua în calcul eventualele amendamente, Orban a afirmat: "Orice fel de amendament care este bine fundamentat, care poate să genereze efecte benefice, normal că suntem interesaţi să-l preluăm, să-l introducem în legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat".

"Nu contează de unde vine un amendament, sigur din partea Grupului PSD nu vor veni prea multe amendamente, dar individual e posibil să existe parlamentari care au idei foarte bune şi care pot fi introduse în legea bugetului de stat", a susţinut el.

Iohannis, despre bugetul pe 2020: ”Este un buget bun

”Este un buget bun, care prevede sumele necesare la toate capitolele şi cred că va fi un buget care să permită menţinerea ritmului de creştere economică, un buget care permite continuarea unei politici pozitive în domeniul salariilor si al pensiilor, un lucru foarte important. Din păcate, din motive legate de Guvernele PSD-iste eşuate, nu s-a putut încadra în deficitul de 3%, dar bugetul pe anul viitor prevede o reducere şi se va intra apoi în zona de deficit, Sunt prevăzuţi bani pentru investiţii, care în bugetele anterioare au fost prevăzuţi şi au dispărut rapid”, a declarat preşedintele.

Iohannis a afirmat că bugetul pe 2020 permite României să meargă înainte în 2020 şi deja deschide perspective foarte bune pentur anii viitori.

”Dacă Guvernul se hotărăşte să promoveze bugetul, din motive de calendar, prin procedura de angajare a răspunderii în faţa Parlamentului, mi se pare o variantă fezabilă şi nu cred că trebuie să vorbesc eu cu liderii politici. Există o promisiune fermă a Guvernului de a realiza bugetul până la sfârşitul anului şi deja uşor, uşor celelalte variante nu sut fezabile, dar susţin angajarea răspunderii”, a precizat preşedintele.

Întrebat în legătură cu riscul ca aprobarea bugetului pe 2020 să fie amânată de contestarea lui Curtea Constituţională, Klaus Iohannis a afirmat: ”Există încercări din toate părţile de a se reprofila politic. Nu cred în aşa ceva. Eu totuşi cred că până la urmă va prevala înţelepciunea, pentru că avem nevoie de buget pentru anul viitor şi o contestare ce ar aduce? Doar o întârziere”.

Referitor la reducerea bugetului alocat Sănătăţii, preşedintele a remarcat că ”este un buget făcut în condiţii foarte dificile”.

”Guvernul a trebuit să ţină cont de foarte multe restrângeri şi a avut foarte multe discuţii premierul cu toţi miniştri. Sunt convins că au fost prevăzuţi bani pentru toate proiectele angajate şi necesare”, a argumentat Iohannis.

Solicitat să explice de ce a fost necesară majorarea bugetului serviciilor secrete, klaus Iohannis a afirmar: ”Nu au fost majorate semnificativ în nicio parte. Se axează pe satisfacerea nevoilor absolut normale cu salariile. La partea de investiţii de capital s-a mers aproape la un minim, Nu sunt bugete bogate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.