Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Bruxelles, întrebat dacă România mai ia în considerare acţionarea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a Austriei, în cazul unui nou veto pe tema aderării ţării noastre la spaţiul Schegen, că este o chestiune juridică foarte complicată. „Nu am găsit doi jurişti care să aibă aceeaşi opinie legată de această chestiune”, a mai precizat şeful statului şi a adăugat că „până când nu ne lămurim între noi, nu este bine să avansăm public anumite chestiuni”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este o chestiune juridică foarte complicată. Nu am găsit doi jurişti care să aibă aceeaşi opinie legată de această chestiune şi cred că, până când nu ne lămurim între noi, nu este bine să avansăm public anumite chestiuni”, a precizat Klaus Iohannis, întrebat  joi înaintea participării la Consiliul European de la Bruxelles, dacă România mai ia în considerare acţionarea în Justiţia internaţională, în cazul în care Austria se va folosi din nou de veto la aderarea în spaţiul Schengen.

Pe 20 septembrie, Klaus Iohannis preciza, la New York, că trebuie analizată posibilitatea de a acţiona în judecată Austria în cazul unui nou veto în chestiunea Schengen. Şeful statului a fost întrebat atunci dacă susţine iniţiativa premierului Marcel Ciolacu de a acţiona în judecată Austria, în cazul unui nou veto în chestiunea Schengen.

”Această abordare trebuie foarte bine analizată şi dacă este posibilă o soluţionare pe această cale, atunci cu siguranţă vom şti care este această posibilitate”, a afirmat Iohannis.

Pe 18 septembrie, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că, în cazul în care, în luna decembrie, Austria va vota împotriva aderării spaţiul Shengen, România va ataca la Curtea de Justiţie a UE refuzul acestei ţări. Şeful Executivului a adăugat că doreşte ca în acest demers să aibă ca partener Consiliul European, Parlamentul European şi Comisia Europeană, care au arătat susţinerea pentru aderarea României.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.