Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi la Sibiu, un mesaj pentru părinţi, elevi şi dascăli şi le-a spus să aibă încredere că lucrurile se vor îmbunătăţi în sistemul educaţional, inclusiv salarizarea cadrelor didactice. Şeful statului a adăugat că se aştepta ca în spaţiul public să existe mai multe discuţii despre faptul că Parlamentul a adoptat noile legi ale educaţiei, în procedură ordinară. „Mi-aş fi dorit foarte mult ca şi cei care vorbesc în ultima vreme foarte mult despre ce ar trebui să facem să constate că am făcut paşi şi vom face şi în continuare”, a precizat Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„M-am mai exprimat în această chestiune, spre surprinderea unora, şi rămân la opinia mea: solicitările dascălilor sunt întemeiate. Este poate chiar puţin greu de înţeles şi de transmis de ce dascălii sunt o categorie care câştigă foarte puţin şi, în acelaşi timp, oferă comunităţii tot. Un dascăl oferă tot şi persoana şi cunoştinţele şi dăruirea pentru educarea tinerei generaţii. În acelaşi timp, trebuie să vedem că lucrurile nu pot fi corectate de azi pe mâine. De aceea cred că este nevoie să vedem şi ce se poate face repede şi Guvernul a promis câteva chestiuni care se pot rezolva repede, dar trebuie să vedem şi ce nu se poate face repede, dar există voinţă politică pentru a face aceste lucruri. Atunci negocierile trebuie să se ducă în aşa fel încât să se ajungă la o concluzie comună şi la o agendă. Să ştim exact când şi ce este fezabil să se facă. În mod natural, sindicatele întotdeauna foarte mult şi, dacă se poate, cer foarte mulţi bani. Cu toate că e simplu de înţeles – asta e o problemă care nu se poate rezolva instant, dar convingerea mea este  că aceste chestiuni se vor rezolva într-un viitor nu îndepărtat. Nu vreau să spun că într-o jumătate an, etc”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi la Sibiu ce mesaj are pentru părinţi, elevi şi profesori, în contextul în care a făcut şi o glumă atunci când i-a invitat pe elevi să facă o poză, spunându-le „Vedeţi, până şi greva are ceva avantaje”.

Şeful statului a mai spus că a rămas surprins de faptul că cei care au organizat greva din învăţământ nu au adus mai mult în discuţie noile legi ale Educaţiei adoptate de către Parlament.

„Pe de altă parte, recunosc că am rămas puţin surprins că nimeni din cei care au organizat greva nu au constatat sau subliniat că exact în această perioadă Parlamentul a aprobat noile legi ale educaţiei. M-aş fi aşteptat, măcar marginal, să se menţioneze aceste lucruri. Este prima dată, de multă vreme încoace, că legile educaţiei se aprobă aşa cum trebuie în Parlament, în procedură ordinară. Sunt foarte multe noutăţi în această legislaţiei. Ea mai are de parcurs un pic până poată să vină la promulgare, dar eu eu sunt foarte mulţumit că am ajuns în această etapă pe o procedură absolut normală. Deci Parlamentul a înţeles importanţa acestor legi. Mi-aş fi dorit foarte mult ca şi cei care vorbesc în ultima vreme foarte mult despre ce ar trebui să facem să constate că am făcut paşi şi vom face şi în continuare. Dascălilor, părinţilor, elevilor, le spun atât: aveţi încredere, lucrurile se vor îmbunătăţi şi contextul general şi felul în care va funcţiona sistemul educaţional. Sunt convins că şi salarizarea personalului didactic va fi îmbunătăţită, fiindcă trebuie să facem acest pas în România”, a completat preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier au fost, joi într-o vizită la Sibiu. La ieşirea din sediul FDGR, cei doi şefi de stat au fost aşteptaţi de Carmen Iohannis, alături de câţiva dintre elevii din clasa sa.

Klaus Iohannis i-a invitat pe elevi să facă o fotografie şi a glumit, spunându-le: „Vedeţi, până şi greva are ceva avantaje”, referitor la faptul că nu au cursuri din cauza grevei profesorilor.

Declaraţia preşedintelui vine în ziua în care sindicatele din educaţie au respins oferta Guvernului şi au anunţat continuarea grevei generale, iar mii de profesori au ieşit în stradă, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, pentru a-şi striga revendicările.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.