Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că aderarea la UE a Republicii Moldova poate fi realizată în câţiva ani, „dacă toată lumea se străduieşte”, în contextul în care autorităţile de la Chişinău vor ca aderarea să aibă loc până în anul 2030.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Eu îmi amintesc cum a fost procedura când România a solicitat să devină stat membru şi ce complicate au fost negocierile. Nu trebuie să ne facem iluzii. Aceste negocieri de aderare sunt foarte complexe. Din punct de vedere administrativ, câteodată ai impresia că nu se mai termină, dar ele sunt necesare pentru a avea garanţia că toată lumea se află pe aceeaşi treaptă. Eu am spus-o şi în deschidere, eu îmi doresc tare mult ca negocierile de aderare să înceapă în decurs de un an şi pentru asta şi ajutăm administraţia din Republica Moldova pentru a se pregăti pentru aceste negocieri. Sigur, depinde în relativ mică măsură de România, depinde de progresul făcut de administraţia din Moldova şi de felul cum la Bruxelles sunt văzuţi paşii care s-au făcut, dar eu sunt optimist. Când se termină procesul de aderare, asta este foarte greu de evaluat. Ştim însă din experienţa noastră că durează ani de zile”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi cum evaluează şansele Republicii Moldova de a demara negocierile de aderare la UE până la sfârşitul acestui an şi şansele ca acest stat să adere la UE până în 2030.

Chestionat dacă termenul limită 2030 i se pare realist pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, şeful statului a răspuns: „Dacă toată lumea se străduieşte, atunci se poate realiza în câţiva ani, dar, uitaţi-vă, de exemplu, în Balcanii de Vest, unde au avut suişuri şi coborâşuri. Eu sper foarte mult ca administraţia din Republica Moldova să rămână pe un suiş constant”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.