Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis marţi ambasadorilor români prezenţi la Cotroceni că de la ultima reuniune, "relaţile internaţionale nu s-au ameliorat", iar riscurile, ameninţările şi provocările se menţin în continuare, la acestea adăugându-se şi alte "evoluţii îngrijorătoare". Iohannis a spus că întărirea şi extinderea în continuare a Parteneriatului Strategic cu SUA, dar şi creşterea rolului şi efortului României în Uniunea Europeană şi în NATO rămân fundamentele politicii externe ale ţării noastre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În anul diplomatic care s-a scurs de la reuniunea anterioară, relaţile internaţionale nu s-au ameliorat. Se menţin în continuare riscurile, ameninţările şi provocările pe care le cunoaşteţi, la care s-au adăugat noi evoluţii, unele îngrijorătoare, atât în vecinătatea noastră, cât şi la nivel global. (…)În primul rând, riscurile, ameninţările şi provocările actuale cer o implicare activă, responsabilă şi inovatoare a dumneavoastră, ca reprezentanţi ai diplomaţiei române. De aceea, vă reamintesc că este necesar să acţionaţi viguros şi eficient pentru a contracara aceste evoluţii şi pentru a găsi soluţii durabile, astfel încât obiectivele naţionale ale României să fie realizate, iar românii să fie mai bine protejaţi”, le-a spus preşedintele Klaus Iohannis diplomaţilor.

Preşedintele a subliniat că fundamentele politicii externe ale României rămân aceleaşi, printre acestea fiind întărirea şi extinderea în continuare a Parteneriatului Strategic cu SUA, dar şi creşterea rolului şi efortului României în UE şi NATO.

“Fundamentele politicii noastre externe rămân aceleaşi. Ele sunt definite prin necesitatea de a continua consolidarea triadei esenţiale a politicii externe româneşti: întărirea şi extinderea în continuare a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, precum şi creşterea rolului şi efortului României în Uniunea Europeană şi, respectiv, în NATO. Reiterez faptul că această triadă defineşte comunitatea de valori din care facem parte şi ne asigură securitatea şi prosperitatea. De aceea, România trebuie să acţioneze pentru a menţine, în acelaşi timp, relevanţa strategică intrinsecă a acestor trei piloni, precum şi creşterea relevanţei României în cadrul lor”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, şeful statului a susţinut că aprofundarea în continuare a Parneriatului Strategic cu SUA rămâne o prioritate şi a salutat angajamentul Americii pentru a asigura securitatea Europei.

“Astfel, continuarea aprofundării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite pe toate dimensiunile sale, aşa cum am decis cu Preşedintele Trump anul trecut, rămâne o prioritate de prim rang. Salut angajamentul crescut al Statelor Unite pentru securitatea Europei, a Flancului Estic al Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv a României, reieşit cu claritate în urma vizitei la Washington din 2017 şi reconfirmat recent prin alocări bugetare sporite substanţial pentru Iniţiativa Europeană de Descurajare. În ceea ce priveşte participarea României în cadrul NATO, trebuie subliniat că recentul Summit de la Bruxelles a fost unul de succes pentru România. El a dat un nou impuls procesului de adaptare a Alianţei la schimbările mediului de securitate”, le-a mai transmis preşedintele diplomaţilor în discursul său.

Klaus Iohannis a mai explicat că toate liniile de acţiune din anii trecuţi vor rămâne valabile, transmiţându-le ambasadorilor că vor continua consolidarea parteneriatelor şi relaţiilor strategice bilaterale.

“Toate celelalte linii mari de acţiune, menţionate şi în anii trecuţi, rămân valabile, dacă vorbim, de exemplu, despre Balcanii de Vest, Caucazul de Sud sau despre Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, unde poziţiile noastre privind Procesul de Pace rămân neschimbate, inclusiv în ceea ce priveşte statutul Ierusalimului, sau despre Asia, America Latină şi Africa. În egală măsură, veţi continua să acţionaţi pentru consolidarea parteneriatelor şi relaţiilor strategice bilaterale, fie că este vorba de Germania, Franţa, Italia, Polonia, Turcia sau, mai nou, Japonia, fiecare cu particularităţile sale, ca să menţionez doar câteva exemple. Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova continuă să fie pe primul plan al acţiunii noastre, care urmăreşte susţinerea reformelor şi a apropierii de Uniunea Europeană, chiar dacă nu este deloc uşor”, a mai punctat Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.