Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri la New York, la Summitul privind Ambiţiile Climatice, că ţara noastră va elimina treptat cărbunele până în 2030 şi va ecologiza complet siturile minelor de cărbune până în 2032. „Din 1990, România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, multiplicându-şi în acelaşi timp PIB”, a mai precizat şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Din 1990, România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, multiplicându-şi în acelaşi timp PIB. În prezent, România are unul dintre cele mai scăzute niveluri de astfel de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Ne angajăm ferm să accelerăm în continuare atingerea ţintei net-zero emisii! România va elimina treptat cărbunele până în 2030 şi va ecologiza complet siturile minelor de cărbune până în 2032. Două miliarde de euro au fost angajate recent la nivel naţional pentru generarea, stocarea şi transportul de energie regenerabilă, precum şi pentru eficienţa energetică, prin REPowerEU. România găzduieşte unele dintre cele mai mari centre europene de formare pentru tehnicieni în energie regenerabilă, inclusiv din ţări în curs de dezvoltare”, a afirmat Klaus Iohannis, în intervenţia susţinută miercuri la Summitul privind Ambiţiile Climatice de la New York.

Şeful statului a mai precizat că „România este, de asemenea, o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru producţia de panouri şi baterii solare”.

„Interacţiunile mele diplomatice cu lideri din America Latină din această primăvară au consolidat dialogul nostru privind economia circulară şi abordarea tranziţiei verzi. Suntem martori la intensificarea impactului devastator al schimbărilor climatice. Trebuie să facem mai mult pentru a proteja statele şi comunităţile vulnerabile. Mediul şi schimbările climatice vor constitui o prioritate pentru asistenţa oficială pentru dezvoltare a României pentru următorii 4 ani. România a construit în ultimii ani o reţea de parteneriate internaţionale privind situaţiile de urgenţă şi răspunsul la dezastre, contribuind la consolidarea sistemelor de avertizare timpurie”, a completat Preşedintele României.

În perioada următoare, vom extinde această reţea cu mai multe ţări din Africa, America Latină şi Caraibe, a mai anunţat preşedintele Iohannis.

„România lucrează, de asemenea, pentru adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi pentru îmbunătăţirea accesului la alimente în întreaga lume. Având în vedere succesul nostru în Malawi şi Tanzania, ne propunem să extindem astfel de programe în următorii doi ani, în special în ţările africane. Schimbările climatice nu cunosc graniţe naţionale şi nicio ţară sau cetăţean nu sunt feriţi de impactul lor. Să fie clar, trebuie să fim îndrăzneţi în deciziile şi acţiunile noastre!”, a concluzionat şeful statului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.