Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, luni, că, cu cât se va forma un guvern mai repede după alegeri, datorită presiunilor pe care le avem, datorită presiunilor pe care le avem privind accesarea a fonduri europene, privind reforma fiscală, privind deficitele, cu atâta va fi mai bine, el arătând că discuţiile pot începe înainte de depunerea jurământului de către noul preşedinte. Bolojan a mai spus că dacă se ajunge într-o situaţie cu un preşedinte ostil cu guvernul, se complică lucrurile şi o criză bugetară care se suprapune peste o criză politică se poate transforma într-o criză care se aseamănă cu cea a Greciei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ideea este că există un salvator care este viitorul preşedinte, sau un alt salvator, care este viitorul premier, este o chestiune falsă şi a ne baza aşteptând un salvator nu va da rezultate. Deci, din punctul ăsta de vedere, cu cât se va forma un guvern mai repede după alegeri, datorită presiunilor pe care le avem privind accesarea a fonduri europene, privind reforma fiscală, privind deficitele, cu atâta va fi mai bine”, a spus preşedintele interimar la Euronews.

El a precizat că se va implica în acest discuţii, ca preşedinte interimar al PNL.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

”Eu cred că PNL are responsabilitatea să participe la aceste discuţii, pentru că, cu toate slăbiciunile noastre suntem totuşi un partid responsabil şi în ultimul rând, alături de cealalte forţe politice, avem şi noi o răspundere pentru situaţia în care este România astăzi şi trebuie să încercăm să corectăm aceste lucruri şi să ducem România într-o direcţie bună”, a arătat preşedintele interimar.

Potrivit lui Ilie Bolojan, ”discuţiile pot începe înainte de depunerea jurământului de către noul preşedinte”.

”Odată preşedintele ales, cu siguranţă el se poate implica şi măcar informal în aceste discuţii, în aşa fel încât, după ce depune jurământul noul preşedinte, imediat să se deruleze procedurile să spunem de tip birocratic standard, ca să nu se mai piardă încă o săptămână, pentru că fiecare zi are rostul ei, are miza ei şi cu cât amânăm lucrurile mai mult, cu atât situaţia a ţării noastre se complică şi nu are nicio logică să amânăm lucrurile”, a menţionat el.

”Vedem unde ne-au dus amânările şi, nu ultimul rând, trebuie să recunoaştem că va veni o perioadă de un an jumate, doi, care va fi o oportunitate pentru că, neavând alegeri, vor fi bune de zile să poţi să faci ceea ce trebuie, inclusiv lucruri care nu sună bine”, a mai spus el. Bolojan a subliniat că ”am ajuns în această situaţie şi nu mai putem să îi păcălim pe români că există nişte soluţii magice şi că lucrurile se pot face”.

”Noi, practic, trebuie să ne împrumutăm cu un miliard de euro aproape săptămânal, ceea ce înseamnă nişte dobânzi enorme care le plăteşte România, dacă facem nişte calcule şi trebuie să evităm o situaţie în care ajungem într-o situaţie dificilă, pentru că asta îi va afecta în primul rând pe cei care au credite, care au rate la bănci, inflaţia va creşte şi n-avem nicio scuză dacă nu facem ce trebuie pentru ţara noastră”, a explicat Ilie Bolojan.

Bolojan a mai spus că am avut situaţii în care preşedintele era dintr-o anumită zonă, majoritatea parlamentară dintr-o altă zonă.

”Am mai experimentat în aceşti ani, dacă ne aducem aminte, aproape fiecare preşedinte ale României o perioadă de timp a fost, să spunem, într-o anumită divergenţă cu guvernul. Asta nu e o problemă într-o situaţie normal, dacă am avea un deficit de 3%. Aceste lucruri se întâmplă şi în alte ţări. Dar în condiţiile în care România a ajuns, datorită acestor deficite cronice, oarecum cu spatele la zid, aceste situaţii ar fi de dorit să fie evitate”, a explicat el, despre un rezultat la Palatul Cotroceni care să aducă preşedintele în opoziţie cu guvernul.

Potrivit preşedintelui interimar, ”dacă totuşi se ajunge într-o astfel de situaţie, ele nu fac decât să complice lucrurile şi o criză bugetară care se suprapune peste o criză politică se poate transforma într-o criză care să se asemene cu cea a Greciei”.

”Nu cred că ne dorim o astfel de situaţie, adică să ajungem într-o criză economică şi socială şi eu mă bazez pur şi simplu pe înţelepciunea celor care sunt pe poziţii de decizie şi au responsabilitate să facă nu ceea ce dă bine pentru ţara noastră, ci ceea ce trebuie”, a mai spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.