Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu a declarat joi, după audierea în Comisia SRI, că protocolul dintre SRI şi ANI nu conţine nimic din ceea ce se vehiculează în spaţiul public, ci doar aspecte care ţin de “tehnicitatea unor procese IT”. Referitor la relaţia sa cu fostul şef al Serviciului, George Maior, acesta a spus că l-a considerat "un prieten şi un mentor" şi a avut o relaţie apropiată cu el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cred că am clarificat în mod cert neconcordanţele de care vorbea domnul preşedinte Claudiu Manda şi am adus şi nişte elemente concrete în sprijinul acestor informaţii. Mai departe cred că ar fi corect să las la latitudinea comisiei ce comunică public şi ce nu”, a spus Horia Georgescu la finalul audierii.

Acesta a precizat că protocolul dintre SRI şi ANI nu conţine nimic din ceea ce se vehiculează în spaţiul public, ci doar aspecte care ţin de “tehnicitatea unor procese IT”.

„Protocolul dintre SRI şi ANI nu are nimic din ceea ce este prezentat public în alte protocoale. Protocolul are la bază aspecte ce ţin de tehnicitatea unor procese IT şi infrastructură critică. Deci, nu are elemente de interes pentru discuţiile din spaţiul public. Ajuta din punct de vedere tehnic, pe insfrastructura IT, dar este un protocol tehnic. Dacă va fi desecretizat (protocolul -n.r.) veţi vedea în detaliu ce este acolo, dar nu vă pot spune mai departe, deoarece are încă caracter clasificat”, a mai spus Georgescu.

Întrebat dacă sesizările care veneau de la SRI erau în baza protocolului, Georgescu a spus: „Nu, sesizările nu erau în baza protocolului, erau date în baza legii de funcţionare a ANI şi a competenţelor SRI. Serviciul transmitea punctual o informaţie despre o anumită stare de incompatibilitate sau conflict de interese, aceasta era distribuită în cadrul agenţiei către inspectorii de integritate pe un parcurs procedural clar delimitat de lege şi de procedurile interne, iar, ulterior, dosarul îşi urma cursul urmând ca Agenţia, după ce confirma aceste informaţii, să sesizeze instanţa sau parchetul”.

Fostul şef al ANI a spus că relaţia dintre SRI şi ANI era „o relaţie apropiată şi instituţională, şi personală”, afirmând că, din punctul lui de vedere, relaţia personală nu s-a rupt.

„Din punctul meu de vedere nu s-a rupt, eu cred că a fost o lipsă de asumare din partea domnului Maior în faţa comisiei de control. Nu ştiu motivul care l-a determinat. Eu l-am considerat un prieten şi un mentor şi am avut o relaţie apropiată cu el. Se pare că ăsta a fost doar din punctul meu de vedere. Nu cred că mai este cazul. Nu mai vorbesc cu dânsul”, a adăugat Horia Georgescu.

De asemenea, întrebat dacă şi-a pus vreodată semne de întrebare cu privire la aceasta relaţie, el a spus că îşi pune acum aceste semne de întrebare, deoarece “s-au cristalizat nişte date şi nişte informaţii” pe care acum le vede diferit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.