Guvernul prezintă joi, cu o jumătate de oră înainte de răspunsul sindicatelor privind continuarea sau nu a grevei din educaţie, oferta pentru profesori. Dan Cărbunaru a arătat că până în 15 iulie va fi gata legea salarizării, care prioritizează educaţia. În plus, cadrele didactice vor primi prime pentru carieră şi carduri pe modelul celor pentru energie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

Dan Cărbunaru a anunţat că negocierile s-au încheiat cu înţelegerea faptului că astăzi, până la ora prânzului, va fi prezentat răspunsul sindicatelor faţă de oferta echipelor de negociere guvernamentale. 

”Am văzut în spaţiul public diverse interpretări privind modul în care Guvernul şi-a prezentat această ofertă (..) Cel mai important lucru, Guvernul României doreşte să crească salariile profesorilor. Mai mult decât atât, dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul vrea să le ia în acest sens este că aşa cum s-a anunţat public, până în data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care educaţia se regăseşte ca prioritară şi care va sta la baza discuţiilor cu toţi cei interesaţi, inclusiv cu liderii sindicatelor din educaţie, astfel încât, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară, în toamnă, această lege a salarizării care să regăsească inclusive creşterile salariale aşteptate şi solicitate în educaţia, să poată să devină realitate”, a spus Cărbunaru.

El a precizat că între timp, până la legea salarizării unitare (..) reprezentanţii Guvernului au transmis că pentru toţi cei care lucrează în sistemul de învăţământ, fie că vorbim de personalul didactic, de personalul didactic auxiliar sau nedidactic, urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică, pentru sprijinul acordat în activitate celor din sistemul de învăţământ, aproximativ 300.000 de oameni.

Purtătorul de cuvânt al Guvernul a menţionat că pentru personalul didactic auxiliar Guvernul va oferi în luna iunie a acestui an suma de 1.000 de lei, o sumă forfetară care va intra pe un card emis după modelul cardurilor pentru energie. 

”Pe acest card vor fi încărcate următoarele sume: 1.000 de lei pentru personalul didactic şi pentru personalul didactic auxiliar, în luna iunie. Este o sumă forfetară care poate fi folosită, urmând ca în luna octomrie a acestui an pe acelaşi card să fie încărcată suma de 1.500 de lei, din care 500 de lei reprezintă suma forfetară iar diferenţa de 1.000 de lei sunt bani pentru susţinerea activităţii didactice şi activităţii curente de lucru”, a afirmat Cărbunaru.

El a mai afirmat că în cee ace priveşte personalul nedidactic, ”de asemenea în lunile iunie şi octombrie vor fi încarcate pe acelaşi tip de carduri sumele de 500 de lei în luna iunie şi alte 500 de lei în luna octombrie”.

”Dintre acestea, 150 de lei vor reprezenta, în fiecare caz, sumă forfetară”, a mai afirmat reprezentantul Guvernului, adăugând că în plus, personalul nedidactic, în baza unui act normative care va fi prezentrat vineri în şedinţa de guvern, aşa cum se regăseşte în Anexa * la legea salarizării, urmează să fie majorate veniturile până la maximul posibil potrivit grilei din legea 153”.

”În acest fel, toate salariile din educaţie vor fi duse la maximul posibil, potrivit actualei grille din legea salarizării”, a mai afirmat Cărbunaru.

 

”Aceste măsuri sunt pentru toţi cei care lucrează în sistemul educaţional din România, aproximativ 300.000 de oameni. Programul de guevrnare care în următoarele zile urmează să fie aprobat şi care are putere de lege, aşa cum prevăd procedurile, va menţiona explicit că educaţia este o prioritate naţională şi va fi tratată ca atare, inclusiv din perspectivă salarială”, a anunţat Cărbunaru.

El a continuat. ”Ca să rezum, Guvernul va mări salariile profesorilor, guvernul va mări nivelul de recunoaştere a meseriei de dasclă şi inclusive acest lcuru se va regăsi în grilelele viitoarei legi a salarizării, dar până atunci, o serie întreagă de măsuri punctuale, care au susţinere financiară, urmează să aibă loc în iunie şi în luna octombrie a acestui an”, a mai spus Cărbunaru.

 

”Disponibilitatea Guvernului României la dialog continuă, în primul rând având în faţă interesul copiilor noştri de a continua procedul educational, de a avea acces la servicii educaţionale şi de a recunoaşte, într-adevăr, importanţa, demnitatea meseriei de dascăl în ţara noastră”, a arătat Dan Căerbunaru.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.