Guvernul a aprobat, joi, un Memorandum privind aprobarea împuternicirii Ministerului Finanţelor pentru contractarea de servicii de asistenţă juridică şi reprezentare în vederea asigurării reprezentării României în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, aflată pe rolul Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles, cu prim termen de judecată la data de 20.02.2024, în care compania Pfizer - BioNTech a acţionat România în judecată pentru plata tuturor vaccinurile anti-Covid, achiziţionate ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în anul 2021, precizează Guvernul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În acest sens, Ministerul Finanţelor va contracta în regim de urgenţă, un cabinet sau o societate de avocatură cu experienţă relevantă care să îndeplinească toate condiţiile legale necesare pentru apărarea intereselor României. Totodată, structura juridică din cadrul Ministerul Finanţelor va prelua activitatea de reprezentare a statului în toate litigiile judiciare internaţionale, inclusiv în cadrul dosarului judiciar din Regatul Belgiei, care să reglementeze expres această atribuţie de reprezentare”, arată comunicatul Guvernului. 

Potrivit Guvernului, ”urgenţa adoptării acestei măsuri este dată de termenul foarte scurt până la primul termen de judecată, respectiv 20.02.2024, timp în care se impune contractarea serviciilor juridice de asistenţă şi reprezentare”.

”Ministerul Finanţelor preia această sarcină, având în vedere că Ministerul Sănătăţii nu a încheiat niciun contract de prestări asistenţă juridică şi de reprezentare nici pentru instanţele naţionale nici pentru jurisdicţiile internaţionale, neavând experienţă în contractarea de astfel de servicii”, se arată în comunicat.

La începutul acestui an, Romania a primit citaţia emisă de Tribunalul de Primă Instanţă francofon din Bruxelles la data de 22.12.2023, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanţii PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL,  având ca obiect Contractul de achiziţie vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant şi Comisia Europeană.

Astfel, România este obligată la executarea contractului de achiziţie prin plata preţului pentru cele 28,94 milioane de vaccin rămase pe care le-a achiziţionat, în valoare de circa 564 milioane euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2,78 miliarde lei şi plata cheltuielilor de judecată aferente procedurii, respectiv 22.500 euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.