Guvernul a adoptat, vineri, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la arhivarea documentelor electronice. Actul normativ are în vederea eficientizarea activităţii autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice în domeniul arhivistic şi integrarea practicii arhivistice româneşti în cadrul general al practicii arhivistice din Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Confomr comunicatuluid e presă al Executivului, proiectul de lege stabileşte clar cine are sarcina de a arhiva documentele electronice, mai exact  creatorul ori deţinătorul documentelor.

Totodată, este reglementat faptul că autorităţile şi instituţiile publice vor putea realiza arhivarea electronică a documentelor fără a mai parcurge proceduri de acreditare/notificare specifice unor operatori economici care desfăşoară operaţiuni în scop comercial.

De asemenea,sunt definite noţiunile de „arhivă electronică”, „arhivare electronică”, „depozit de arhivă electronică” şi „document electronic”, se stabilesc unele obligaţii în sarcina creatorilor şi deţinătorilor de documente electronice.

Este reglementată şi modalitatea de arhivare a documentelor electronice clasificate, respectiv prin sisteme informatice şi de comunicaţii securizate şi acreditate corespunzător nivelului de clasificare a informaţiilor conţinute, conform legislaţiei în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate, conform sursei citate.

Proiectul de lege prevede şi ca Directorul Arhivelor Naţionale să stabilească procedurile specifice privind organizarea şi desfăşurarea activităţii arhivistice a documentelor electronice în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.