Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a anunţat luni că s-a format un grup de lucru la Senat, împreună cu Consiliul Legislativ şi Ministerul Cercetării, pentru elaborarea unei legi a cercetării. Ea a menţionat că în momentul acesta nu avem o lege, avem o ordonanţă a guvernului, veche de 20 de ani, în baza căreia se desfăşoară întreaga activitate de cercetare şi de inovare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

”Am reuşit să constitui, împreună cu preşedintele Consiliului Legislativ, Florin Iordache, la propunerea ministrului Digitalizării, Sebastian Burduja, un comitet de lucru care are ca obiectiv elaborarea cât de urgent se poate a unei legi a cercetării. Senatul a decis să contribuie în mod activ la realizarea acestui deziderat, motiv pentru care, în calitate de preşedinte al Senatului, conform regulamentului, am lansat această rugăminte şi propunere Consiliului Legislativ, care deja, împreună cu experţi din Consiliul Legislativ, cu colegi din Ministerul Digitalizării, desemnaţi de ministrul Burduja şi cu colegi din Senat care au experienţă în acest domeniu, au constituit acest grup de lucru hibrid, format din specialişti, din cele trei instituţii”, a spus Alina Gorghiu.

”De ce este nevoie de o lege a cercetării? În momentul acesta nu avem o lege, avem o ordonanţă a guvernului, veche de 20 de ani, în baza căreia se desfăşoară întreaga activitate de cercetare şi de inovare. Ca atare, în 2023 era mai mult decât necesar să demarăm acest proiect, acest efort legislativ şi sperăm noi că într-un orizont de timp de 3 săptămâni să putem să avem un draft al acestei legi pe care să îl punem ulterior la dispoziţia tuturor”, a menţionat preşedintele interimar al Senatului.

Gorghiu a precizat că, din păcate, România se află printre ultimele poziţii în clasamentul european privind inovarea. ”Deci este o realitate care ne arată că va trebui să găsim o modalitate să elaborăm o asemenea legislaţie pentru a încuraja şi cercetarea şi inovarea în România”, a spus ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.