Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, miercuri, că rezultatul moţiunii de cenzură este ca o reconfirmare a sprijinului pentru Guvern, dar nu a vrut să catalogheze gestul social-democraţilor, de a rămâne în bănci, deşi a admis că şi el le-a pus această întrebare şi recunoaşte că o altă tactică poate ar fi avut rezultate cu mai puţin echivoc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"E o a doua confirmare, dacă vreţi. Pentru mine a însemnat foarte mult şi ceea ce s-a întâmplat marţi, votarea bugetului. (...) Este a doua oară în 40 de zile, dacă nu mă înşel, când Guvernul a fost reconfirmat", a spus premierul, după respingerea moţiunii.

Întrebat de ce nu au votat şi parlamentarii PSD, şeful Executivului a afirmat că nu doreşte să vorbească în numele lor, dar le-a pus şi el aceeaşi întrebare.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

"I-am întrebat şi eu pe colegii mei de ce au adoptat această practică. Au spus că ei au mai votat o dată acum 40 de zile pentru acest Guvern. Moţiunea nu-şi mai are rostul ca substanţă. Poate ar trebui să întrebaţi pe altcineva, nu pe mine", a argumentat Sorin Grindeanu.

El a fost întrebat şi ce părere are despre acest gest, având în vedere că în 2010 social-democraţii erau cei care au criticat faptul că PDL s-a abţinut de la un vot similar, afirmând că este ca "ţinutul oilor în ţarc".

"Eu v-am dat o explicaţie pe care pot eu să o dau. Liderii de grup poate pot să vă spună mai multe, de ce au adoptat această opţiune. Recunosc că poate, dacă ar fi mers la vot şi ar fi adoptat altă tactică, lucrurile erau poate fără echivoc, doar că înţeleg şi reţinerile, cât şi argumentele pe care dânşii mi le-au spus. Mergem mai departe", a afirmat premierul.

Întrebat dacă nu este şi acest comportament al PSD o dovadă de lipsă de transparenţă, aşa cum premierul spunea că nu se va mai întâmpla, Grindeanu a răspuns zâmbind: "Nu la Guvern".

Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu a fost respinsă, miercuri, de Parlament, nefiind întrunit numărul de voturi ”pentru” necesare pentru căderea Guvernului. S-au înregistrat 161 de voturi ”pentru”, 8 voturi ”împotrivă”, iar 33 au fost anulate.

Pentru căderea Guvernului, erau necesare voturile favorabile a 233 de parlamentari. Votul a fost secret, exprimat prin bile. Parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR s-au abţinut de la vot.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.