Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a anunţat că cei patru deputaţi social-democraţi care au iniţiat proiectul care modifică accesul liber la informaţiile publice şi care spune că instituţiile pot refuza motiva să ofere informaţii dacă sunt cerute cu rea-credinţă şi-au retras semnăturile de pe propunerea legislativă. „Nu o considerăm o prioritate în acest moment”, a completat Grindeanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu o considerăm o prioritate în acest moment. Parlamentarii PSD şi-au retras semnătura de pe acea iniţiativă. Înţeleg că explicaţia este de volum de muncă al aleşilor. Eu cred că forma în care a fost propusă nu e cea potrivită. Înţeleg că nu doar PSD şi-a pus semnătura. E o iniţiativă semnată şi de liderul deputaţilor PNL, domnul Florin Roman. Cert este că în acest moment parlamentarii PSD şi-au retras semnătura, astfel încât forma propusă să nu mai aibă susţinerea noastră. Discuţiile ulterioare o să le vedem, dar această formă nu este considerată o prioritate legislativă”, a afirmat Sorin Grindeanu într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul partidului.

Patru deputaţi PSD Cladiu-Augustin Ilişanu, Vlad Bonteaz, Eliza-Mădălina Ştefănescu, George-Gabriel Vişan au depus la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege care prevede că instituţiile publice pot refuza motivat comunicarea informaţiilorr, dacă acestea sunt solicitate cu rea-credinţă.

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman semnase propunerea legislativă ca iniţiator însă vineri a anunţat că îşi va retrage semnătura şi a precizat că PNL nu va vota acest proiect care modifică Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public.

Încă o prevedere a proiectului introduce obligaţia plăţii unei taxe de către persoana care solicită informaţiile de la instituţia publică. Taxa va fi plătită chiar dacă solicitantul primeşte documentele online şi cuantumul taxei e decis prin hotărârea consiliului local.

În forma în vigoare a legii este plătită doar xeroxarea documentelor, dacă cererea informaţiilor publice de la instituţia respectivă necesită copierea unor hârtii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.