Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, duminică, pentru News.ro, că desemnarea lui Călin Popescu Tăriceanu drept premier al ALDE reprezintă o sfidare atât faţă de cetăţeni, cât şi faţă de PSD, pe care se pune "presiune" prin această nominalizare, deşi este "amuzant" şi "ridicol", pentru că ALDE nu are mari şanse să intre în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"E o dublă sfidare: pe de o parte, e o sfidare a ALDE faţă de PSD. Are loc, aparent, o ruptură în această cârdăşie politică. ALDE pune presiune pe social-democraţi, crezând că va juca vreun rol în formarea unei majorităţi. E uşor ridicol, pentru că ALDE nu are mari şanse de a intra în Parlament. Dar e bucătăria lor si deciziile lor strategice. Dacă Tariceanu se crede mai premier ca Dragnea, e amuzant", a spus Gorghiu.

Ea afirmă că o sfidare mai gravă este faţă de cetăţeni, pentru că Tăriceanu "nu e o alternativă la Dragnea". "Este un politician care s-a compromis prin retorica similară cu a PSD pe care o practica , amândoi l-au aparat pe Oprea pana in pânzele albe, amândoi sunt populişti până la cer şi mai ales, sunt incompatibili cu imaginea pe care România o merită în Europa şi în lume", a continuat Gorghiu.

Liderul PNL a mai spus, pentru News.ro, că ALDE "încearcă un şantaj la PSD". "Oamenii trebuie să ştie că ALDE e un partid aflat multă vreme într-o strânsă îmbrăţişare cu PSD. ALDE nu are nimic de-a face cu dreapta în România. Electoratul de dreapta are o opţiune clară şi aceea este PNL, iar PNL susţine ca premier un om care poate reprezenta România onorabil, Dacian Cioloş", a conchis Alina Gorghiu.

Conducerea ALDE a decis în unanimitate să îl susţină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de premier al ALDE după alegerile parlamentare din decembrie, a anunţat copreşedintele ALDE, Daniel Constantin.

Tăriceanu a precizat că speră ca preşedintele Klaus Iohannis să ”respecte Constituţia” atunci când va desemna un prim-ministru şi să nu facă ”etichetări care sunt mai degrabă folosite de către puşcăriaşi nu de către oamenii care au o pregătire intelectuală”.

”Având în vedere că în Constituţia României nu se precizează alte criterii de desemnare a prim-ministrului decât votul cetăţenilor, mă aştept ca preşedintele să respecte întru totul prevederile constituţionale, pentru că în ceea ce priveşte celelalte etichetări pe care le face, etichetări care sunt mai de grabă folosite de către puşcăriaşi, nu de către oamenii care au o pregăterire intelecutală. Din aceasta categorie cred că dânsul face parte cu brio. Dânsul a fost dacă nu mă înşel, el a fost găsit vinovat, e condamnat într-un dosar pe care-l ştim cu toţii. Cred că cel mai bine ar fi să revenim la criteriile care sunt prevăzute de Constituţie şi de lege şi nu de la ceea ce şi-ar dori preşedintele. Preşedintele sigur că poate să aibă propriile dorinţe. Şi le exprimă la vot. Are un vot. Până la urmă trebuie să respecte votul cetăţenilor.  (...) Criteriile de care vorbeşte domnia sa nu sunt prevăzute nicăieri”, a spus Tăriceanu, întrebat cum vede declaraţiile lui Iohannis privind numirea unui premier care are probleme penale.

Tăriceanu a spus că fiecare partid îşi ”defineşte propria strategie şi tactică de campanie” şi faptul că PSD nu a propus niciun nume pentru premier ”nu înseamnă că nu putem colabora”.

”Să aşteptăm acum rezultatul, dar ceea ce doresc să vă spun e următorul lucru şi anume că eu nu cred că ar fi util să-i lăsăm preşedintelui României posibilitatea să facă el jocurile şi manevrele  în această situaţie. Preşedintele e obligat să respecte rezultatul votului cetăţenilor şi ordinea constituţională, adică partidele care câştigă majoritatea  voturilor să poată să desmneze prim-ministrul care merge în faţa Parlamentului şi primeşte votul de încredere”,  a mai spus Tăriceanu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.