Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici, este inculpat pentru delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate. El este acuzat că a folosit suma de 380.000 eruo din fondurile partidului, disimulată în plata unei chirii, pentru a-şi achita în proporţie de două treimi un imobil achiziîionat pentru suma totală de 500.000 de euro, diferenţa fiind plătită din fonduri proprii. De asemenea, el a scos din patrimoniul partidului un autoturism de lux, marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé, vânzându-l apoi soţiei sale, banii fiind achitaţi un an mai târziu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De altfel, Drăghici a fost luni la DNA, unde i s-a comunicat că i-a fost schimbată calitatea din cea de suspect, în aceea de inculpat.

”Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de DRĂGHICI MIRCEA GHEORGHE, trezorier al unui partid, pentru săvârşirea infracţiunilor de: delapidare (două infracţiuni),  utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate.”, anunţă DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe că, în calitate de trezorier al PSD, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti, Mircea Drăghici ar fi utilizat sume de bani provenite din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-şi cumpăra un imobil.

”Concret, inculpatul ar fi beneficiat de suma de 380.000 euro, prin care s-ar fi acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului. În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii”, precizează DNA.

În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid).

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 - 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.

”În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului”, menţionează DNA.

Într-un alt context, în aceeaşi calitate de trezorier, Drăghici ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

”Concret, data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018”, adaugă DNA.

Preşedintele interimar al PSD Viorica Dăncilă a anunţat în 5 iunie,după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, că a luat act de demisia trezorierului PSD, Mircea Drăghici, fără a detalia motivele care au fost invocate de Drăghici pentru demisie. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.