Fostul candidat la Preşedinţie Ramona Ioana Bruynseels, preşedintele partidului RE:START ROMANIA adresează o scrisoare autorităţilor, afirmând că România trebuie să ia măsuri urgente pentru prevenirea bullying-ului în rândul elevilor, ca urmare cazului adolescentei de 13 ani bătută de alte patru fete cu vârste între 12 şi 14 ani, la Târgu Jiu. Ea solicită modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, astfel încât să prevadă sancţiuni specifice şi să fie completată cu menţionarea pedepselor aplicate în funcţie de gravitatea faptelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Partidul RE:START ROMÂNIA vă aduce în atenţie problema bullying-ului în şcoli, dar şi în afara şcolilor, în urma evenimentului violent petrecut recent, la Târgu Jiu, care a devenit viral pe internet. (...) Nu este un caz singular, în urmă cu câţiva ani un film similar circula pe internet, acelaşi tipar cu scene de umilire şi agresiune fizică şi verbală între adolescente. Violenţa între minori, în scoli şi în afara instituţiilor de învăţământ, este o practică din ce în ce mai frecventă în România”, afirmă Bruynseels într-o scrisoare adresată luni Parlamentului, premierului şi miniştrilor Educaţiei şi de Interne.

Ea invocă faptul că, la nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport  al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alţi elevi cel puţin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale (2014-2015) vorbesc despre aproape 19 mii de cazuri de violenţă la nivel naţional.

”Considerăm că este responsabilitatea autorităţilor pe care le reprezentaţi să adopte măsurile necesare pentru evitarea unor astfel de situaţii de risc, evitarea unor nenorociri şi pentru protejarea copiilor”, scrie fostul candidat la Preşedinţie.

RE:START ROMANIA propune ca Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care interzice cinci forme de abuz asupra copilului: fizic, emotional, psihologic, sexual, economic, să aibă sancţiuni specifice şi să fie completată cu menţionarea pedepselor aplicate în funcţie de gravitatea faptelor.

Totodată, solicităm ca legea să prevadă: cuantumul amenzilor aplicate părinţilor ai căror copii comit acte de violenţă, ameninţări cu bătaia şi umilire repetată; aplicarea unor corecţii copiilor care comit acte de violenţă dusă la extremă, prin restrângerea unor drepturi (pe perioadă determinată); consilierea psihologică obligatorie a copiilor care comit acte de violenţă; consilierea psihologică a victimelor agresiunilor.

De asemenea, formaţiune propune desfăşurarea unor campanii în şcoli, pentru oprirea bullying-ului.

Una dintre cele patru fete care au fost filmate în timp ce bat şi umilesc o adolescentă din Târgu Jiu a fost reţinută, luni, după ce poliţiştii au vizionat încă o înregistrare video de la incident. Părinţii celorlalte trei agresoare au fost amendaţi cu câte 500 de lei. Poliţia s-a autosesiat după ce imaginile din  timpul agresiunii au apărut pe reţelele sociale.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.