Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă că a discutat cu reprezentanţi ai Comisiei Europene despre Planul de Acţiune privind implementarea Garanţiei pentru copii, document care urmează să fie aprobat de Guvern. Prin implementarea acestuia, se urmăreşte, până în 2030, scăderea semnificativă a numărului de copii afectaţi de sărăcie şi excluziune socială. ”Toţi copiii au nevoie de educaţie, de o alimentaţie sănătoasă, de acces la servicii medicale, de sprijin şi îndrumare. Unii au norocul să le primească acasă, de la părinţii lor, dar nepermis de mulţi alţii n-au nicio şansă la o copilărie normală şi la o dezvoltare firească. Pentru ei am gândit, în primul rând, Garanţia pentru copii”, afirmă Firea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am avut o întâlnire extrem de productivă cu doamna Katarina Ivankovic-Knezevic, director în cadrul Comisiei Europene. Am discutat foarte aplicat despre Planul de Acţiune privind implementarea Garanţiei pentru copii, un document de o importanţă majoră pentru România, care avem toată încrederea că va fi în Guvern luna aceasta”, a arătat Gabriela Firea, vineri, într-o postare pe Facebook.

Ea a menţionat că, în octombrie anul trecut, a trimis, spre consultare, Comisiei Europene, draftul Planului de Acţiune.

”Documentul reprezintă angajamentul nostru, al autorităţilor din România, pentru identificarea de soluţii şi punerea lor în practică, în scopul prevenirii şi combaterii excluziunii sociale şi garantării accesului copiilor aflaţi în situaţii de vulnerabilitate la o serie de servicii esenţiale: educaţie timpurie, sănătate, condiţii de locuire decente, alimentaţie adecvată. Va fi un efort comun, atât al nostru, al Guvernului, cât şi al autorităţilor locale, pentru ca măsurile pe care le propunem şi resursele pe care le alocăm să ajungă ţinţit, exact în acele comunităţi în care este cea mai mare mare nevoie”, a explicat ea.

Firea a menţionat că, în prezent, realitatea este ”dură”, fiind ”un număr uriaş de copii afaţi în situaţii dificile de sărăcie sau excluziune socială, aproape 40 la sută dintre copiii României”.

”Ne luăm agajamentul că măsurile propuse în Garanţia pentru copii, corelate cu cele pe care a fost construită Strategia Naţională pentru copii 2023-2027, vor face diferenţa pentru toţi aceşti copii. Cele 150 de centre de zi pe are le vom construi sau reabilita cu fonduri din PNRR, pentru care aşteptăm acum proiecte de la primăriile din toată ţara sau dezvoltarea unui program în care să reuşim să acordăm o masă caldă copiilor din comunităţile vulnerabile sunt doar două exemple de implicare, prin care vrem să sprijinim acele familii cu copii pentru care ziua de mâine este o provocare permanentă. Toţi copiii au nevoie de educaţie, de o alimentaţie sănătoasă, de acces la servicii medicale, de sprijin şi îndrumare. Unii au norocul să le primească acasă, de la părinţii lor, dar nepermis de mulţi alţii n-au nicio şansă la o copilărie normală şi la o dezvoltare firească. Pentru ei am gândit, în primul rând, Garanţia pentru copii”, a adăugat ministrul Familiei.

Gabriela Firea a arătat că, prin implementarea Planului de Acţiune, până în anul 2030, se urmăreşte scăderea semnificativă a numărului de copii afectaţi de sărăcie şi excluziune socială, contribuind astfel la obiectivul asumat la nivelul UE de scădere cu 5 milioane a numărului de copii afectaţi de acest fenomen multidimensional.

”Documentul pe care l-am propus, acum câteva luni, spre consultare, Comisiei Europene şi care va fi aprobat printr-un Memorandum în Guvern este rezultatul unei munci de echipă, alături de colegii mei de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi a fost dezbătut anterior cu reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului şi ai societăţii civile”, a mai menţionat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.