Executivul a adoptat, în şedinla de joi, trei hotărâri de Guvern care aprobă acordurile cu Republica Moldova privind construirea unui nou pod peste Prut între localităţile Albiţa şi Leuşeni, cât şi modernizarea a două poduri existente peste Prut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima hotărâre a Executivului este pentru aprobarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind podul rutier peste râul Prut, la frontiera între cele două state, între localităţile Albiţa (România) - Leuşeni (Republica Moldova), semnat la Chişinău, la 9 mai 2023.

Prin această hotărâre este aprobat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova pentru construirea unui nou pod rutier peste Prut, între localităţile Albiţa şi Leuşeni, arată comunicatul de presă al Executivului.

În prezent, între cele două localităţi există un pod construit în anul 1958, care nu a fost consolidat la o clasă superioară de încărcare.

Noul pod va corespunde cerinţelor determinate de creşterea traficului înregistrat la acest punct de trecere a frontierei între localităţile Albiţa (România) şi Leuşeni (Republica Moldova,) în concordanţă cu actualele norme tehnice în construcţii, prin asigurarea gabaritului de liberă trecere la nivelul căii, a capacităţii portante la clasa de încărcare actuală, a circulaţiei rutiere în regim de siguranţă şi confort, la vitezele recomandate pentru condiţiile date, cu asigurarea durabilităţii pe durata de exploatare, conform sursei citate.

Pe durata executării lucrărilor la noul pod, circulaţia se va executa pe un pod provizoriu situat pe o variantă de circulaţie locală, amplasată în amonte de podul existent.

Guvernul României asigură finanţarea lucrărilor de construire şi întreţinere a podului propriu-zis şi a celor de modernizare şi întreţinere a infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul României.

O altă hotărâre a Guvernului aprobă Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind podul rutier peste râul Prut, la frontiera între cele două state, între localităţile Sculeni (România) - Sculeni (Republica Moldova), semnat la Chişinău, la 9 mai 2023. Astfel, acest Acord prevede modernizarea podului peste Prut care face legătura între localităţile Sculeni (România) şi Sculeni (Republica Moldova).

În prezent, acest pod se află într-o stare de degradare, fiind construit în anul 1964, pe amplasamentul unui pod vechi.

Pe durata executării lucrărilor, circulaţia se va executa pe o variantă provizorie de circulaţie, propusă a fi realizată în aval de podul existent. Finanţarea lucrărilor de modernizare şi întreţinere a podului propriu-zis, împreună cu infrastructura conexă de pe teritoriul său vor fi asigurate de la bugetul României şi de la cel al Republicii Moldova.

Acordul convenit cu Republica Moldova a fost semnat de către cele două părţi în cadrul ceremoniei de semnare care a avut loc la Chişinău, la 9 mai 2023.

De asemenea, Guvernul a adoptat o hotărâre pentru aprobarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind podul rutier peste râul Prut, la frontiera între cele două state, între localităţile Oancea (România) - Cahul (Republica Moldova), semnat la Chişinău, la 9 mai 2023

Podul rutier peste râul Prut, între localităţile Oancea (România) şi Cahul (Republica Moldova), la frontiera între cele două state, va fi modernizat, a hotărât Guvernul, aprobând Acordul semnat în acest sens, la Chişinău, la 9 mai 2023.

Podul a fost construit în anul 1964 pe amplasamentul unui pod vechi. În luna martie 2022 a fost realizată o expertiză tehnică, în urma căreia s-a constatat că podul se află într-o stare tehnică nesatisfăcătoare, fiind necesare lucrări de reabilitare şi consolidare, mai arată sursa citată.

Pe durata executării lucrărilor, circulaţia se va face pe un pod provizoriu, situat pe o variantă de circulaţie locală, în amonte de podul existent. Vor fi luate măsuri care să asigure fluidizarea traficului de-a lungul infrastructurii rutiere de acces de pe teritoriul fiecăruia dintre cele două state.

Guvernul României asigură finanţarea lucrărilor pentru modernizarea şi întreţinerea podului propriu-zis, împreună cu infrastructura conexă de pe teritoriul său, conform sursei menţionate.

Altă hotărârea adoptată de către Executivul aprobă Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind podul rutier peste râul Prut, la frontiera între cele două state, între localităţile Oancea (România) - Cahul (Republica Moldova), semnat la Chişinău, la 9 mai 2023.

Podul rutier peste râul Prut, între localităţile Oancea (România) şi Cahul (Republica Moldova), la frontiera între cele două state, va fi modernizat, a hotărât Guvernul, aprobând Acordul semnat în acest sens, la Chişinău, la 9 mai 2023.

Podul a fost construit în anul 1964 pe amplasamentul unui pod vechi. În luna martie 2022 a fost realizată o expertiză tehnică, în urma căreia s-a constatat că podul se află într-o stare tehnică nesatisfăcătoare, fiind necesare lucrări de reabilitare şi consolidare, mai arată comunicatul de presă al Executivului.

Pe durata executării lucrărilor, circulaţia se va face pe un pod provizoriu, situat pe o variantă de circulaţie locală, în amonte de podul existent. Vor fi luate măsuri care să asigure fluidizarea traficului de-a lungul infrastructurii rutiere de acces de pe teritoriul fiecăruia dintre cele două state.

Guvernul României asigură finanţarea lucrărilor pentru modernizarea şi întreţinerea podului propriu-zis, împreună cu infrastructura conexă de pe teritoriul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.