Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan anunţă că tocmai au votat cu largă majoritate în plenul Parlamentului European - 577 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 18 abţineri - regulamentul care prelungeşte cu un an măsura de suspendare a taxelor şi cotelor de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin votul de astăzi, ne asigurăm că această nouă decizie este adoptată la timp, înainte de a expira decizia în vigoare de suspendare a taxelor de import, adică 24 iulie 2023. Vrem să oferim cât mai mult acces Republicii Moldova pe piaţa europeană, în condiţiile în care războiul din Ucraina a afectat puternic comerţul internaţional al ţării. Produsele moldoveneşti care erau exportate spre est, prin tranzitarea Ucrainei, au rămas fără piaţă de desfacere. Tocmai de aceea, în 2022, am hotărât la nivel european să suspendăm taxele de import la cele 7 categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare: roşiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireşele, prunele şi sucul de struguri. Astăzi am decis să prelungim această decizie pentru încă un an”, a spus eurodeputatul.

Siegfried Mureşan arată că accesul pe piaţa europeană a ajutat semnificativ Republica Moldova în ultimul an iar în ansamblu, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.

”Trebuie să continuăm să oferim cât mai mult acces produselor moldoveneşti în Europa. UE este cea mai mare piaţă internă din lume. Ca atare, accesul liber al produselor moldoveneşti nu are niciun impact negativ asupra pieţei UE, dar aduce un mare beneficiu producătorilor din Republica Moldova. Tocmai din acest motiv, consider că trebuie să luăm o decizie pentru liberalizarea permanentă a comerţului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. O liberalizare permanentă, spre deosebire de suspendarea temporară a taxelor şi cotelor de import, va oferi mai multă predictibilitate pe piaţa din Republica Moldova care, astfel, va putea atrage mai mulţi investitori importanţi”, a subliniat eurodeputatul PNL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.