Primarul Emil Boc a declarat marţi, că Viktor Orban a fost copilul răsfăţat al Uniunii Europene, până la un punct şi este convins că în condiţiile în care Ungaria se apropie de preşedinţia Consilului UE, discursul domnului Orban va trebui să fie în consonanţă cu valorile UE. El a mai arătat că i se pare normal faptul că premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Viktor Orban dar evident că nu poate fi de acord ca pe teritoriul unui stat prieten şi partener să faci declaraţii care să aducă atingere dimensiunii europene şi recunoaşterii aspectelor naţionale ale statului respectiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Viktor Orban a fost copilul răsfăţat al Uniunii Europene, până la un punct. Este în continuare copilul răsfăţat al Europei prin tot felul de declaraţii pe care le face, care depăşesc din nefericire cadrul de convieţuire într-o Europă pe care ne-o dorim cu toţii echilibrată şi fără excese”, a spus primarul din Cluj-Napoca.

Emil Boc a continuat: ”Sunt convins că în condiţiile în care Ungaria se apropie încet dar sigur de preşedinţia Consilului UE, discursul domnului Orban va trebui să fie în consonanţă cu valorile UE, nu există alternativă”.

Potrivit lui Boc, ”nu poţi să fii în Uniunea Europeană şi să promovezi idei şi soluţii care ţin de lcururi care nu aparţin Uniunii Europene”.

”A fost, repet, un copil răsfăţat al UE, ok, cred că acum trebuie ăs intre totul în nromal, în condiţiile în care avem război la graniţele Europei şi toţi cei care suntem în graniţele aceluiaşi spaţiu de democraţie şi prosperitate trebuie să vorbim aceeaşi limbă, respectându-ne, evident, diversitatea. Dar valorile mari, europene, nu pot fi puse în discuţie. De aceea cred că încet dar sigur, dacă domnul Orban şi Ungaria doreşte să poată să îşi exercite preşedinţia rotativă a UE, care urmează anul viitor, chiar nu poate vorbi altă limbă decât limba clubului din care face parte. Altfel, te autoexcluzi de la sine”, a mai spus Emil Boc.

Despre întâlnirea premierului Marcel Ciolacu cu Viktor Orban, Boc a spus că nu i se pare nefiresc ca doi premieri din două ţări prietene să se întâlnească şi nu i se pare anormal acest lucru, pentru că ar trebui să facă parte din logica firească a lucrurilor.

”Evident că nu pot fi de acord ca pe teritoriul unui stat prieten şi partener să faci declaraţii care să aducă atingere dimensiunii europene şi recunoaşterii aspectelor naţionale ale statului respectiv, cu acest lucru nu sunt de acord. A te întâlni este un lucru firesc, a introduce elemente care nu ţin de colaborarea paşnică între ţări, acele lucruri nu sunt normale, trebuie corectate”, a completat Emil Boc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.