Elena Udrea a transmis duminică un mesaj din penitenciar în care afirmă că este al doilea an în care solicită să i se acorde permisie măcar de 24 de ore pentru a fi acasă de ziua de naştere a fetiţei sale, care luna aceasta împlineşte 5 anişori, dar i se refuză acest drept, ​deşi legea prevede posibilitatea ca deţinuţii să meargă acasă pentru 10-30 de zile anual. Aceasta acuză ”​conducerile penitenciarelor, pornind chiar de la vârful ANP, că, din incompetenţă sau comoditate, refuză să acorde aceste permisii, iar avocatul poporului, Renate Weber, se face că nu vede cum legea este încălcată şi nu se respectă dreptul legal la permisii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este al doilea an în care solicit sa mi se acorde permisie măcar de 24 de ore pentru a fi acasă de ziua de naştere a fetiţei mele, care luna aceasta împlineşte 5 anisori, dar mi se refuza acest drept.​ ​Deşi legea prevede posibilitatea ca deţinuţii să meargă acasă pentru 10-30 de zile anual, tocmai pentru că menţinerea legăturii cu familia s-a dovedit esenţială în reabilitarea celor care execută o pedeapsa cu închisoarea, în practica aceasta posibilitatea este aproape inexistentă”, a scris Elena Udrea pe Facebook.

Aceasta acuză faptul că ”​conducerile penitenciarelor, pornind chiar de la vârful ANP, din incompetenţă sau comoditate, refuză să acorde aceste permisii, iar avocatul poporului, Renate Weber, se face că nu vede cum legea este încălcată şi nu se respectă dreptul legal la permisii!”.

”Situaţia este cu atât mai gravă la Târgsor, singurul penitenciar de femei, unde deţinutele sunt majoritar mame de copii minori, care au cea mai mare nevoie de prezenţa mamei acasă, chiar şi doar pentru câteva zile. Aşa cum au demonstrat nenumărate studii internaţionale, aceşti copii sunt traumatizaţi pentru tot restul vieţii şi extrem de vulnerabili la riscurile societăţii de azi, devenind mult mai uşor şi într-un procent mult mai mare decât ceilalţi copii victime ale abandonului şcolar, ale traficului de minori, ale traficului de droguri şi sunt mult mai predispuşi la a săvârşi ei înşişi infracţiuni. ​Având in vedere interesul superior al copilului fata de oricare alt interes, al statului sau al societăţii, toate instituţiile şi organismele internaţionale recomanda ca în cazul mamelor de copii minori sa se aplice cu precădere pedepse neprivative de libertate. ​De aceea, ţinând cont de nenumăratele recomandări şi documente ale instituţiilor UE, statele europene au legislaţie specială şi practici în ceea ce priveşte pedepsirea mamelor, puşcăria fiind ultima soluţie şi doar pentru cazuri de pericol social grav”, mai spune Udrea.

Ea menţionează că ”la noi, nu doar că nu ii pasă nimănui de aceste recomandări, nu doar că mamele ajung în puşcărie pentru orice faptă, oricât de puţin gravă, dar primesc şi pedepse foarte mari, iar la eliberarea condiţionată faptul ca aceste femei au acasă 1, 3, 7, 10 copii nu interesează pe nimeni, judecătorii nefăcând nicio diferenţa între un criminal şi o mamă cu 7 copii, condamnată pentru furturi din magazine sau falsuri”.

”​Mai mult, nici măcar aceasta amărâtă de posibilitate de a merge acasă la copii şi familie pentru câteva zile, care exista deja în lege, nu este aplicată. Suntem în luna septembrie, luna în care copiii încep şcoală. Multi dintre cei cu mamele în puşcării merg pentru prima data la grădiniţă, la şcoală sau în prima zi de liceu. Deşi ar putea să aibă mamele alături, ei sunt obligaţi să fie singuri într-un moment atât de important în viaţa lor pentru că nimănui nu-i pasă de ceea ce se întâmplă cu aceşti copii, aşa cum nimănui nu-i pasă de copiii României în general! Şi atunci de ce să ne mirăm că se droghează şi se prostituează de la 14 ani?”, scrie Udrea. ​

”Ştiu că până nu ajungi să te confrunţi personal cu o problemă este mai greu să o înţelegi, aşa că fac următoarea precizare: de multe ori, mamele care au încălcat legea au făcut-o tocmai pentru copiii lor. La Târgsor sunt mame condamnate pentru ca au furat scutece şi lapte praf din supermarket, spre exemplu”, scrie Elena Udrea în postare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.