Cătălin Drulă a precizat că proiectul de buget pentru anul 2023 este unul „pesedist, un buget inflaţionist, un buget care se bazează pe creşteri de taxe”, iar USR nu îl va vota în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Din păcate, aşa cum ne aşteptam, este un buget pesedist, un buget inflaţionist, un buget care se bazează pe creşteri de taxe, pe băgat mâna în buzunarul românilor şi pe creşterea cheltuielilor statului, care se umflă atât pe baza inflaţiei, cât şi pe luatul banilor din buzunarul contribuabililor. În loc să ia acele măsuri de reducere a cheltuielilor, a risipei pe care o face statul român, vedem că le place această inflaţie. De fapt, întreaga construcţie este una bazată pe minciună, se cresc sumele în lei, numai că acei lei nu mai valorează cât valorau înainte. Aceasta este politica pe care o duce PSD consecvent de câţiva ani de zile, aceea de a diminua valoarea banilor din buzunarul oamenilor, de a diminua valoarea salariilor, de a creşte doar cifrele pe hârtie. Sunt o serie de detalii tehnice în care vor intra colegii mei, cu prognoze mult prea optimiste, cu cheltuieli care vor fi la buget şi care nu sunt incluse, cu o întreagă serie de indicatori care nu sunt credibili, probabil deficitul bugetar real va fi undeva spre 6%, nu 4,4% cum se menţionează în acest buget. Aşa cum spuneam, este o fantasmagorie”, a afirmat Cătălin Drulă, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Parlament.

El a mai spus că „singurul lucru real care este acolo, şi acesta se datorează USR, sunt banii din PNRR, dar aceşti bani vor veni numai dacă vor fi eliminate pensiile speciale”.

„Aşadar şi la acest punct, acest buget este mincinos deocamdată, pentru că pensiile speciale nu sunt eliminate, ceea ce înseamnă că se vor bloca banii din PNRR. Dacă se elimină pensiile speciale, într-adevăr acele sume pot fi accesate. Pe de altă parte, pe partea de realizare a investiţiilor, ştim foarte bine că nu e suficient să treci nişte sume în nişte tabele, asta se întâmplă an de an, ci trebuie să realizezi efectiv acele investiţii. Pe 2022 nu au crescut investiţiile aşa cum ar fi trebuit, este o creştere aparentă care este doar din inflaţie. Inflaţia, mai ales pe zona de construcţii, este grozavă, au crescut facturile cu 30%. Dacă ai ceva pe care ai plătit 130 de lei este echivalent cu 100 de lei plătiţi cu un an înainte. Pe 2023 perspectivele, pentru că trenează foarte multe proiecte, în special pe zona de infrastructură, nu sunt mai bune. Acestea sunt primele observaţii la cald pe buget, este un buget pe care nu îl putem vota, vom depune bineînţeles amendamente, urmează o discuţie cu colegii mei”, a conchis Drulă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.