Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, sâmbătă seara, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să îi ceară ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să înceapă demersurile pentru rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Îmi aduc aminte de încă o solicitare transmisă doamnei premier (în şedinţa CEx al PSD - n.r.), ca Teodor Meleşcanu să pornească procedura de rechemare în ţara a lui George Maior. Ştiţi procedura: ministru de Externe- premier-preşedinte (...) Asta i s-a cerut premierului. Dacă domnul ministru Meleşcanu va considera că nu e oportun (rechemarea ambasadorului maior -n.r.), o să discutăm în coaliţie", a declarat Liviu Dragnea într-o conferinţă de presă. 

El a susţinut că, din punctul său de vedere, George Maior ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoalele SRI.

"Eu cred că ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoale şi cu acuzaţiile care au tot ieşit la iveală împotriva dumnealui. Iar în ceea ce priveşte poziţiile pe care le-a avut public în Statele Unite, eu cred că depăşesc atribuţiile unui ambasador. Ambasadorul, totuşi, teoretic, nu e nici politic şi nu reprezintă decât interesele statului român, nu ale unui om sau ale unui sistem", a spus Dragnea. 

Întrebat dacă în această decizie a contat reacţia ambasadorului privind scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani unor oficiali români, liderul PSD a răspuns: "Eu am văzut în ziare că l-am plătit eu pe Giuliani (...) Eu nu vreau să mă pun nici în locul ministrului de Externe, nici în locul prim-ministrului şi să spun eu acum care sunt argumentele sau ce trebuia să facă ambasadorul George Maior".

Ambasadorul României la Washington, George Maior, fost director al SRI, a afirmat, luni, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficialii români, în care cere verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis luni că poziţia exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat "să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat". În acest context, Ministerul preciza că îl va chema pentru explicaţii pe George Maior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.