Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, după întâlnirea organizată cu prilejul desfăşurării reuniunii miniştrilor Apărării din statele participante la iniţiativa Bucharest 9 (B9), că este nevoie de o coerenţă în ceea ce priveşte abordările naţionale în domeniul apărării şi securităţii naţionale şi o colaborare mult mai aplicată a celor nouă state membre şi spune că "Armata Română se află într-un plin proces de transformare şi modernizare".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am avut întâlnire cu miniştrii apărării din ţările din formatul B9. Este vorba de ţările din flancul estic Alianţei nord-atlantice. Le-am spus care sunt opiniile mele în câteva teme importante pentru România. Din punctul şi al nostru de vedere, garanţii ale securităţii noastre naţionale sunt apartenenţa la NATO. Deci NATO şi Parteneriatul strategic cu SUA. De asemenea, cred că NATO trebuie să aibă o abordare mult mai coerentă în ceea ce priveşte întărirea flancului estic, pentru că trebuie să înţelegem că graniţa estică a UE - care sunt statele reprezentate astăzi aici - este poate cea mai importantă zonă din NATO, ţinând cont şi de evoluţiile din zona extinsă a Mării Negre, de acţiunile Rusiei, de ceea ce se întâmplă în zona noastră”, a declarat Liviu Dragnea.

El a precizat că le-a spus miniştrilor că este nevoie de o coerenţă „în ceea ce priveşte abordările naţionale în domeniul apărării şi securităţii naţionale şi o colaborare”.

„De asemenea, le-am spus oaspeţilor noştri – este nevoie de o coerenţă în ceea ce priveşte abordările naţionale în domeniul apărării şi securităţii naţionale şi o colaborare mult mai aplicată, mult mai eficientă între cele 9 ţări. De asemenea, România şi Polonia, ţinând cont şi de mărimea ţărilor noastre şi de contribuţia implicării noastre în ceea ce priveşte acţiunile NATO pe diversele teatre de operaţiuni, de asemenea decizia noastră asumată şi implementată de alocare a unor sume importante pentru domeniul apărării cel puţin 2% din PIB, România şi Polonia în opinia noastră trebuie să aibă un rol foarte important la masa la care se iau marile decizii, pentru că această zonă a deveni în ultima perioadă de o importanţă foarte mare - Zona Mării Negre - o zonă care comportă şi riscuri pentru ţara noastră şi pentru ţările din flancul estic şi în consecinţă trebuie să fim tratate ţinând cont de noile condiţii”, a continuat acesta.

Referitor la înzestrarea Armatei, Liviu Dragnea a spus că „Armata Română se află într-un plin proces de transformare şi modernizare”.

”Am vorbit despre faptul că în această perioadă, datorită alocării substanţiale de fonduri pentru Apărare, Armata Română se află întrun plin proces de transformare, de modernizare, de înnoire, şi de asemenea industria de apărare românească intră în acest proces pentru că unul din obiectivele noastre principale reprezintă ca cea mai mare parte din banii alocaţi pentru înzestrare să fie folosiţi în industria de apărare românească. În fapt, o mare parte din echipamentele militare pe care le achiziţionăm să se fabrice aici în România lucru care, cu una sau două excepţii, a început să se întâmple. În ceea ce priveşte dotările militare pentru Zona Mării Negre, nu am intrat în amănunte. (...) De asemenea, mi-am exprimat speranţa, dorinţa ca la Summitul din iulie să se adopte o politică foarte clară, bine definită şi coerentă în ceea ce priveşte Flancul estic”, a mai explicat el.

În final, liderul social-democraţilor a afirmat: “Flancul estic trebuie să fie pregătit să facă faţă la toate tipurile de provocări şi ameninţări, indiferent de tipul acestora şi de provenienţa acestora. Nu e vorba numai de două ţări, trebuie o abordare mult mai largă, adică doar România şi Bulgaria nu pot construi ceva”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, s-a întâlnit marţi cu şefii de delegaţii din statele formatului B9, precum şi cu reprezentanţii NATO, SUA şi DSACEUR, cu prilejul desfăşurării Reuniunii miniştrilor Apărării din statele participante la iniţiativa Bucharest 9 (B9).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.