Liderul PSD Liviu Dragnea a depus la Cameră legea privind sancţionarea dublului standard de calitate pentru produse şi servicii, pe care a anunţat-o în repetate rânduri, atât la mitinguri electorale, cât şi în emisiuni televizate

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În expunerea de motive, Dragnea prezintă mai multe date din care rezultă aplicarea dublului standard, cum ar fi sucul de portocale care în România nu conţinea fruct, în timp ce în Germania reprezenta 3% sau peştele pane în care peştele era prezent în cantitate mai mică în produsul vândut în România decât în cel din Austria.

"Având în vedere situaţia de fapt, că marile de corporaţii furnizoare de produse de larg cosum, carburanţi şi servicii provin din Europa de Vest, acestea nu vor avea niciun interers să legiferez urgent dublul standard care afectează Europa de Est, ele fiind contributori importanţi la bugetele statelor de provenienţă", afirmă Dragnea în expunerea de motive.

Propunerea legislativă, care îi are ca iniţiatori pe Liviu Dragnea şi Valeriu Steriu, are şase articole, care fac referire la reglementările UE în acest domeniu, precizează cui se aplică legea, definesc dublul standard pentru produse şi servicii şi precizează care sunt scnţiunile în cazul constatării dublului standard.

Dublul standard este definit ca "producerea şi comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu aceleaşi produs vândut în alte state membre, în condiţiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziţie sau caracteristici diferite nejustificate".

Conform proiectului, comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate "se pedepseşte cu amendă maximum 4% din cifra de afaceri; în cazd abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului pentru o perioadă de şase luni".

Produsele vor fi confiscate şi retrase de la vânzare.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi după caz Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor constata contravenţiile şi vor aplica sancţiunile.

ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.