Dorin Recean, premierul Republicii Moldova a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, după ce a dost primit de premierul Nicolae Ciucă, a este natural ca prima sa vizită să fie la Bucureşti. Bucureştiul ne-a ajutat enorm în depăşirea crizei energetice. ”Bucureştiul rămâne avocatul nostru în toate instituţiile europene, astfel că noi să putem avansa accelerat în parcursul european”, a spus Recean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este natural prima mea vizită să fie la Bucureşti. Bucureştiul ne-a ajutat enorm în depăşirea crizei energetice. Bucureştiul rămâne avocatul nostru în toate instituţiile europene, astfel că noi să putem avansa accelerat în parcursul european. Relaţia apropiată dintre Chişinău şi Bucureşti este întărită astăzi prin numeroase proiecte concrete în beneficiul cetăţenilor noştri: în special în plan economic şi comercial, energetic, infrastructură, afaceri interne, apărare şi securitate, educaţie, cultură, sănătate. Chişinăul deschide mai multe oportunităţi pentru mediul de afaceri şi noi toţi împreună putem reuşi”, a declarat premierul Republicii Moldova.

Dorin Recean a precizat că în Programul lor de guvernare este foarte clar specificat: în relaţia cu Bucureştiul ne dorim aprofundarea parteneriatului strategic, avansare rapidă în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dezvoltarea relațiilor speciale privilegiate, implementarea Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare şi implementarea a cât mai multe proiecte de infrastructură.

”Vorbesc despre interconectarea energetică și valorificarea Acordului interguvernamental privind asistența financiară nerambursabilă oferită de Bucureşti”, a afirmat el. Premierul Republicii Moldova a menţionat că ”România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova”. ”În acest sens, vin cu un mesaj către oamenii de afaceri de pe ambele părţi ale Prutului, pe care îi încurajez să-şi extindă afacerile şi să folosească potenţialul economic. În curând vom avea chiar şi pieţele financiare integrate şi piaţa de capital de la Bucureşti va fi accesibilă de la Chişinău. Oamenii noştri de afaceri vorbesc aceeaşi limbă. Iar prin transpunerea legilor europene, malurile Prutului devin şi mai apropiate pentru mediul de afaceri. Chiar acum o săptămână am vorbit cu companiile mari care activează în Moldova la Forumul Economic de la Chişinău şi m-am bucurat să descopăr că cele mai multe din ele sunt din spaţiul Românesc”, a spus el.

Potrivit lui Recean, ”peste Prut există nouă poduri, dintre care şase rutiere şi trei feroviare”.

”Am salutat decizia de reconstruire sau modernizare a 3 poduri rutiere: Podul de la Sculeni - Sculeni; Podul Cahul - Oancea şi Podul Leuşeni – Albiţa. Menţionez şi lucrările la podul Ungheni - Ungheni, care deja au loc, fiind parte a proiectului autostrăzii Unirii. Am stabilit în cadrul întrevederii delegaţiilor organizarea în timpul apropiat a celei de-a 12-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru colaborare economică şi să susţinem împreună desfăşurarea forumurilor de afaceri. Am discutat cu prim-ministrul Nicolae Ciucă despre dezvoltarea parteneriatelor strategice în sectorul energetic. Ne dorim atragerea investiţiilor unor companii din România în sectorul energetic din Republica Moldova şi cred că acest domeniu are mult potenţial în colaborarea dintre ţări”, a spus el.

Dorin Recean a mai declarat că au pornit discuţiile despre facilitarea încheierii unor contracte pe termen lung privind achiziţia de energie electrică şi gaze naturale cu companii din sectorul energetic al României în scopul diversificării surselor şi creşterii securităţii aprovizionării cu energie a ţării noastre. ”În context, aş vrea să mulţumesc încă o dată Bucureştiului pentru suportul oferit în această toamnă. Din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova a rămas fără surse alternative de alimentare cu energie electrică. Bucureştiul, împreună cu companiile energetice româneşti au fost alături de noi, ca de fiecare dată, şi am reuşit asigurarea cetăţenilor noştri cu energie electrică. Un alt exemplu de susţinere determinantă este gazoductul Iaşi - Chişinău, care a fost şi este folosit în această perioadă şi este hotărâtor în asigurarea alternativei pentru consumatorii de energie din Moldova”, a declarat Recean. ”În ceea ce priveşte agenda de aderare la Uniunea Europeană, am discutat cu domnul prim-ministru detaşarea temporară a experţilor de la Bucureşti pentru consultarea instituţiilor noastre în procesul de aderare la Uniunea Europeană (agricultură, transport, mediu)”, a spus Recean.

”Experienţa Bucureştiului este necesară la Chişinău şi va facilita procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. La fel, vom deschide oportunităţile pre-aderării pentru societatea şi mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului. Este o perioadă dificilă pentru continentul european, ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, apreciez sprijinul Dumneavoastră consecvent prin intermediul Platformei de sprijin pentru Moldova, iniţiată anul trecut de România, împreună cu Germania şi Franţa. Platforma reuneşte parteneri şi prieteni care sunt dispuşi să ajute Moldova să depăşească multiplele crize declanşate de război”, a arătat premierul moldovean.

”Apreciez şi mesajul tranşant şi ferm al României transmis la întrevederea de săptămâna trecută a Preşedinţilor Sandu şi Iohannis - ştim că Chişinăul nu este singur în faţa provocărilor. Guvernul pe care îl conduc este determinat să transforme instituţiile şi economia ţării, pentru a le face puternice, reziliente şi pregătite să contribuie decisiv la aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. - Muncim să construim şi să susţinem o economie funcţională, să fortificăm domeniul de securitate şi apărare, şi să capacităm instituţiile statului”, a afirmat premierul Republicii Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.