Legea Lobby-ului ar urma să fie adoptată de Guvern în luna octombrie, prin Ordonanţă de Urgenţă, potrivit unui document care include proiectele legislative ale PSD pentru perioada septembrie - decembrie şi care este discutat în şedinţa de sâmbătă a Comitetului Executiv Naţional (CExN) de la Neptun. Documentul mai prevede adoptarea, tot prin Ordonanţă de Urgenţă, a Legii Societăţilor cu Capital Majoritar de Stat, a unei legi pentru înfiinţarea Agenţei Române pentru investiţii strategice şi exporturi şi a unor Hotărâri de Guvern privind Fondul Naţional de Dezvoltar şi Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Înfiinţarea societăţilor de lobby, simplificarea accesului public la procesul de legiferare şi la cel decizional. Text de lege preluat integral din legislaţia în materie din Austria. Înfiinţează Registrul de lobby şi de reprezentare a intereselor. Legiferează profesia de lobbyst”, se arată în documentul prezentat sâmbătă la Neptun, în şedinţa CEx, şi intitulat "Modernizăm România - Proiecte legislative septembrie - decembrie 2018".

Potrivit acestuia, Legea Lobby-ului, care are ca termen de adoptare luna octombrie, prin Ordonanţă de Guvern, "va creşte transparenţa în procesul de legiferare şi în cel decizional, va permite interacţiunea mediului de afaceri cu decidenţii politici printr-o reglementare eficientă şi va permite implicarea societăţii civile în procesul decizional, atât la nivel legislativ, cât şi la nivel executiv".

Tot pentru luna octombrie este prevăzută adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Legii Societăţilor cu Capital Majoritar de Stat, care ar viza eliminarea barierelor birocratice din activitatea companiilor de stat.. Printre beneficiile enumerate în proiect se numără eficientizarea participării statului ca acţionar al companiilor publice, creşterea vizibilităţii eficacităţii şi profitabilităţii întreprinderilor la care statul îşi consolidează poziţia de acţionar prin introducerea indicatorilor de performanţă: cifră de afaceri, salarizare, tehnologie inovativă, profit, export (noi pieţe, noi activităţi). Conform proiectului, statul va participa cu aport de capital la constituirea de societăţi sau la majorarea capitalului social al celor existente şi, pentru prima dată, statul va putea să cumpere acţiuni şi să-şi întărească rolul economic activ. 

Printre proiectele legislative prevăzute în document se numără şi înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare (FND), prin Hotărâre de Guvern, cu termen de adoptare luna octombrie. Conform documentului, FND este un vehicul de investiţii financiare ce are ca obiectiv sprijinirea si finantarea IMM-urilor şi ar urma să utilizeze sumele recuperate din evaziune şi arierate pentru dezvoltarea IMM-urilor, iar "agenţii economici vor beneficia de surse de finanţare ieftine prin aportul statului în companiile lor".

Tot prin Hotărâre de Guvern, cu termen de adoptare luna septembrie, ar urma să fie înfiinţat Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, deţinut în întregime pe toată durata sa de funcţionare de către statul român şi care va finanţa investiţiile strategice ale statului român. Beneficiile enumerate în proiect sunt investiţii în companiile de stat, achiziţia de acţiuni la companiile de stat, creşterea exportului pe noi pieţe, reindustrializarea României şi crearea de noi locuri de muncă bine plătite. 

Acelaşi document prevede înfiinţarea Agenţiei Române pentru Investiţii Strategice şi Exporturi (ARISE), printr-o Ordonanţă de Urgenţă cu termen de adoptare luna decembrie. Agenţia ar avea ca scop promovarea şi atragerea investiţiilor străine directe, identificarea de noi pieţe de export, elaborarea de strategii şi programe de promovare pentru sectoarele strategice, promovarea, pe plan intern şi internaţional, a investiţiilor străine directe în România. Conform documentului, ar urma să existe manageri de proiect dedicaţi pentru investiţii de peste 10 milioane de euro, experţi specializaţi pentru investiţii între 1 şi 10 milioane de euro, iar agenţia ar urma să aibă nouă birouri regionale la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, New York, Beijing, Cairo, Dubai, Paris şi Rio de Janeiro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.