Deputatul PNL Maria Gabriela Horga scrie luni pe Facebook că proiectul incineratorului din Giurgiu ridică mari semne de întrebare, fiind refuzat de judeţe învecinate, iar cetăţenii din se tem pentru sănătatea lor, astfel că, împreună cu colegii din PNL va folosi toate mijloacele legale pe care le au la dispoziţie pentru a bloca proiectul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fac tot ceea ce este posibil şi depinde de mine pentru a bloca amplasarea incineratorului de deşeuri în municipiul Giurgiu. Proiectul incineratorului ridică mari semne de întrebare, fiind refuzat de judeţe învecinate, iar cetăţenii din Giurgiu se tem pentru sănătatea lor. Nu pot să fiu de acord ca în oraş, la o distanţă destul de mică faţă de locuinţele unor oameni, să se ardă deşeuri din toată ţara, inclusiv deşeuri medicale”, scrie deputatul PNL pe Facebook.

Horga anunţă că, împreună cu colegii din PNL, foloseşte toate mijloacele legale pe care le au la dispoziţie pentru a bloca proiectul.

”Am adresat întrebări şi interpelări pe această temă instituţiilor cu atribuţii în domeniu. Din păcate, răspunsul primit de la Ministerul Sănătăţii conţine citate ample dintr-un studiu de impact publicat pe pagina DSP Giurgiu, realizat la cererea firmei care urmează să construiască incineratorul. Este un document prin care se pregătea terenul pentru justificarea realizării incineratorului”, arată Maria Gabriela Horga.

Potrivit acesteia, ”Consiliul Local Giurgiu a decis că proiectele generatoare de poluare trebuie amplasate la minimum un kilometru faţă de orice aşezare umană şi la minimum 500 de metri faţă de orice activitate economică, iar decizia a fost necesară după ce ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a eliminat din lege distanţele minime de protecţie sanitară între teritorile protejate şi perimetrul unităţilor care produc disconfort şi riscuri asupra sănatăţii populaţiei”.

”Preşedintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu, i-a transmis comisarului european pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, o interpelare referitoare la proiectul incineratorului, semnată şi de europarlamentarul bulgar Andrey Kovatchev, şeful delegaţiei Bulgariei în Partidul Popular European. Deputatul PNL de Giurgiu, Alexandru Andrei, a anunţat, de asemenea, că se opune construirii acestui incinerator. Colegul meu a participat la dezbaterile pe această temă, s-a implicat, a cerut toate documentele şi împreună am discutat cu ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre acest caz”, a explicat Horga. Deputatul PNL menţionează că ”incineratorul ar urma să fie realizat în zona fostului combinat chimic, care deja a poluat nişte ani buni”.

”De aceea am introdus amendamente prin care am scăzut vârsta de pensionare pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în municipiul Giurgiu şi pe o rază de opt kilometri în jurul localităţii. Ar fi absurd să acceptăm să se repete aceeaşi greşeală! Nu putem să fim de acord cu o nouă investiţie controversată”, mai spune Horga.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.