Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan anunţă că plenul Parlamentului European tocmai a votat o rezoluţie, co-semnată de el, în care cer începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalului anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunţate de Comisia Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rezoluţia a fost adoptată cu largă majoritate, 555 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 26 de abţineri, ceea ce arată că integrarea europeană a Republicii Moldova se bucură de sprijinul europarlamentarilor din toate colţurile Europei şi din toate grupurile politice proeuropene. Aderarea la Uniunea Europeană este lucrul pe care şi-l doresc cetăţenii Republicii Moldova şi este un lucru pentru care autorităţile de la Chişinău au muncit foarte mult în ultimul an, realizând progrese importante în direcţia reformelor necesare integrării europene”, a transmis Mureşan.

El arată că ”Federaţia Rusă doreşte să împiedice acest lucru şi tocmai de aceea încearcă prin toate mijloacele să destabilizeze situaţia din ţară şi să frâneze parcursul european al Republicii Moldova”.

”Tocmai de aceea noi, Parlamentul European, în rezoluţia adoptată, cerem ca instituţiile europene să crească ajutorul financiar şi tehnic acordat Republicii Moldova în următoarea perioadă, atât pentru implementarea reformelor necesare integrării europene şi adoptarea de noi de măsuri de sprijin pentru oameni, cât şi pentru combaterea dezinformării, manipulării şi a celorlalte forme hibride de agresiune din partea Federaţiei Ruse”, spune eurodeputatul.

”Concret, cerem Comisiei Europene să vireze Republicii Moldova cât mai repede restul fondurilor din asistenţa macrofinanciară de 150 de milioane de euro adoptată în 2022, precum şi sprijinul bugetar de 105 milioane de euro anunţat de Comisia Europeană în noiembrie 2022. De asemenea, aşteptăm din partea Comisiei să propună cât mai repede noul pachet de măsuri de sprijin pentru Moldova solicitat de Consiliul European luna trecută. În acelaşi timp, noi, Parlamentul European, suntem în curs de aprobare a unei noi asistenţe macrofinanciare de 145 de milioane de euro pentru Moldova, pe care Comisia Europeană a propus-o la finalul lunii noiembrie. Pentru a creşte sprijinul pentru Moldova, mai solicităm întărirea Hub-ului de Securitate al Uniunii Europene din Moldova, inclusiv prin creşterea alocărilor financiare pentru acest hub, precum şi crearea unui regim de sancţiuni împotriva oligarhilor care, alături de Federaţia Rusă, vor să destabilizeze Republica Moldova”, a arătat Siegfried Mureşan.

”Nu în ultimul rând, vrem să ajutăm Republica Moldova prin intensificarea relaţiilor comerciale cu Uniunea Europeană şi deschiderea totală a pieţei europene pentru produsele şi serviciile moldoveneşti. De aceea, solicităm liberalizarea totală a comerţului dintre Uniunea Europeană şi Moldova şi integrarea graduală a Republicii Moldova în Piaţa Unica a UE. Adoptând aceste măsuri comerciale cât mai repede, ne asigurăm că cetăţenii Republicii Moldova vor simţi mai repede beneficiile integrării europene, înainte de aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană”, mai spune el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.