Vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie, deputatul Alexandru Muraru (PNL), susţine că în România rata de părăsire timpurie a şcolii este a treia cea mai ridicată din Europa şi că tinerii care abandonează şcoala sunt mai predispuşi şomajului sau riscului de a câştiga mai puţin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul PNL Alexandru Muraru, vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie, afirmă, într-un comunicat de presă, că în România rata părăsirii timpurii a şcolii este de 15,3 la sută, faţă de 10,3 la sută la nivelul Uniunii Europene.

"Peste 277.600 de tineri cu vârstele între 18 şi 24 de ani au abandonat şcoala şi nu s-au mai dus niciodată la liceu sau la şcolile profesionale, plecând din timpul sau imediat după gimnaziu. Rata de părăsire timpurie a şcolii este a treia cea mai ridicată din Europa, potrivit Eurostat. Într-un raport întocmit de Banca Mondială, reiese că acei copii care se nasc azi în România au aceeaşi şansă de (sub)dezvoltare ca cei din Afganistan, Ecuador şi Thailanda. De ce? Din cauza acestui procent ridicat de tineri care nu termină decât maximum opt clase. Generaţia care se naşte astăzi va avea o productivitate în forţa de muncă de 60 la sută din ceea ce ar putea fi dacă ar fi beneficiat de o educaţie completă şi de o sănătate bună”, susţine el.

Totodată, Alexandru Muraru arată că procentul ridicat de tineri care părăsesc timpuriu şcoala ne costă 40 la sută din veniturile pe termen lung, potrivit calculelor făcute de reprezentanţii Băncii Mondiale.

"Toate studiile arată că părăsirea timpurie a şcolii conduce la excluziunea socială ulterioară în viaţă. Tinerii care părăsesc prematur şcoala sunt mai predispuşi riscului asociat şomajului sau al celui de a câştiga mai puţin odată ce găsesc un loc de muncă. Estimările legate de competenţe necesare în Europa sugerează că, pe viitor, doar 1 din 10 locuri de muncă va putea fi accesat de o persoană care a părăsit timpuriu şcoala”, adaugă deputatul PNL.

Alexandru Muraru afirmă că guvernul a iniţiat câteva măsuri încă de anul trecut, el dând ca exemplu generalizarea Programului "Masă la şcoală" şi "Şcoală după şcoală".

De asemenea, deputat liberal precizează că pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate a fost lansat Programul-pilot de stimulare a participării la educaţie.

"În 2020, pentru a veni în ajutorul copiilor predispuşi la abandonarea şcolii, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Educaţiei cu suma de 150 de milioane de lei pentru achiziţia de tablete conectate la internet. Ne-am asigurat astfel că nu creşte decalajul dintre copiii din medii defavorizate şi ceilalţi elevi. Un ordin al ministrului stabileşte criteriile pentru repartizarea tabletelor către cei aproximativ 250.000 de elevi care au nevoie de ele, conform estimării Ministerului Educaţiei şi Cercetării”, susţine Alexandru Muraru, vicepreşedinte al Comisiei pentru Educaţie din Camera Deputaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.