Deputatul PNL Alexandru Muraru a fost numit de către premierul Florin Cîţu reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei. Funcţia este neremunerată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al PNL Iaşi, înfiinţarea acestei poziţii prin acordarea calităţii de consilier onorific al prim-ministrului s-a făcut prin decizia premierului Florin Cîţu. Această funcţie este neremunerată.

Reprezentantul special va asista, consilia şi reprezenta pe primul-ministru, oferind expertiză în elaborarea, coordonarea şi dezvoltarea politicilor memoriei, prevenirea şi combaterea antisemitismului, a xenofobiei, extremismului şi a altor forme de intoleranţă, discurs instigator la ură şi violenţă simbolică.

Totodată, Alexandru Muraru va iniţia şi sprijini acţiuni, iniţiative şi politici menite să sporească gradul de conştientizare şi să încurajeze o cultură a memoriei clădite pe principii democratice, pe adevăr şi responsabilitate civică.

De asemenea, el va gestiona relaţia cu autorităţile centrale şi locale relevante, mediul asociativ şi cu organismele internaţionale cu atribuţii în problematica politicilor memoriei, prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, extremismului a discursului instigator la ură şi a altor forme de discriminare, intoleranţă şi violenţă politică sau simbolică.

Reprezentantul special va sprijini eforturile de promovare ale politicilor memoriei la nivel guvernamental, central şi local, dar şi a celor de combatere a xenofobiei, antisemitismului, a rasismului şi ale altor forme de intoleranţă, de violenţă simbolică sau politică.

Noul oficial guvernamental va sprijini şi colabora cu ministerele, agenţiile guvernamentale şi organismele responsabile sau implicate pentru operaţionalizarea celor două proiecte naţionale majore - Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului şi Muzeul Ororilor Comunismului în România.

În plus, reprezentantul special al Executivului va sprijini facilitarea dialogului şi dezvoltarea de proiecte sau programe în domeniile relevante cu organisme similare din UE, SUA şi alte state.

În comunicatul PNL Iaşi se mai arată că această nouă poziţie de reprezentant special al Guvernului României se înscrie în recomandările şi rezoluţiile Consiliului UE, Comisiei Europene şi Parlamentului European şi ale altor organisme internaţionale relevante pentru dezvoltarea politicilor memoriei, combaterii antisemitismului, a xenofobiei, a discursului instigator la ură şi a altor forme de intoleranţă şi discriminare.

Alexandru Muraru, deputat PNL la primul mandat, este politolog şi istoric, fost bursier Fulbright, precum şi al Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA. Este specializat în problematica memoriei Holocaustului şi comunismului, istoriei ideilor, mentalităţilor şi istoriei intelectuale româneşti din secolele XX-XXI.

În anul academic 2019‑2020 a fost profesor invitat Senior Fulbright la New York University, iar în 2010-2011 a fost Tziporah Wiesel Fellow al Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington DC.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.