Deputaţii PSD Alfred Simonis şi Ciprian-Constantin Şerban au depus la Senat un proiect de lege care prevede declararea lui 2025 drept „Anul Centenar al Patriarhiei Române”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Se declară anul 2025 drept «Anul Centenar al Patriarhiei Române». Cu prilejul sărbătoririi «Anului Centenar al Patriarhiei Române», Biserica Ortodoxă Română organizează activităţi şi eveniment prin care să omagieze memoria tuturor acelora care s-au ostenit pentru recunoaşterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi dobândirea rangului ei de Patriarhie”, conform iniţiativei legislative a celor doi parlamentari social-democraţi.

Astfel, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii, în limita alocărilor bugetare aprobate şi pot sprijini logistic activităţile organizate de Biserica Ortodoxă Română cu acest prilej, mai indică proiectul de lege.

Deputaţii PSD argumentează, în expunerea de motive, că în anul 2025 Biserica Ortodoxă Română va aniversa împlinirea a 140 de ani de la recunoaşterea Autocefaliei sale - aprilie 1885 - şi 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie - februarie 1925.

„Prezenta propunere legislativă prin care dorim ca anul 2025 să fie declarat «Anul Centenar al Patriarhiei Române» creează cadrul, prilejul, dar şi datoria, de a omagia cu recunoştinţă memoria tuturor acelora care s-au ostenit pentru recunoaşterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi dobândirea rangului ei de Patriarhie”, arată Simonis şi Şerban, în expunerea de motive a propunerii legislative.

Senatul este prim for sesizat pe proiectului de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.