Plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională, a adoptat marţi în unanimitate proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii apelor nr.107/1996, o iniţiativă a deputatului Sebastian Burduja, prin care se introduce obligativitatea marcării corespunzătoare a lucrărilor de excavare în albiile râurilor. Iniţiatorul afirmă că zeci de copii au murit în ultimii ani, înecaţi în râuri sau lacuri din zona unor balastiere, iar Legea apelor 107/1996, înainte de această modificare, nu prevedea montarea de avertismente de către firmele care derulează lucrări. Legea instituie noi obligaţii pentru proprietarii şi administratorii de balastiere care efectuează excavaţii de a monta panouri de avertizare, a împrejmui zona şi a o supraveghea audio-video iar neîndeplinirea prevederilor se sancţionează contravenţional, cu amenzi între 25.000 lei şi 40.000 lei, pentru persoane juridice, şi între 7.000 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege a fost iniţiat anul trecut de Sebastian Burduja, după ce presa a scris despre pericolul lucrărilor de excavare în albiile râurilor care nu erau marcate corespunzător şi după discuţii cu specialişti în domeniu, care au semnalat că acest gen de lucrări provoacă gropi adânci şi, implicit, curenţi foarte periculoşi.

”O scăpare legislativă înseamnă vieţi pierdute. La fel cum un proiect legislativ simplu înseamnă vieţi salvate. Vedem constant ştiri tragice despre copii sau adulţi care îşi pierd viaţa în zona de excavare nesemnalizate, pentru ca legea nu prevedea obligativitatea marcajelor. Am modificat acest lucru şi am instituit o serie de sancţiuni prin acest proiect de lege adoptat astăzi. Le mulţumesc tuturor colegilor parlamentari care au semnat şi votat iniţiativa legislativă. Votul unanim este un semn de normalitate şi răspundere în faţa oamenilor pe care îi reprezentăm, dincolo de nuanţele politice", a declarat Sebastian Burduja, potrivit unui comunicat oficial.

Zeci de copii au murit în ultimii ani, înecaţi în râuri sau lacuri din zona unor balastiere, iar Legea apelor 107/1996, înainte de această modificare, nu prevedea montarea de avertismente de către firmele care derulează lucrări, precizează parlamentarul.

Legea instituie noi obligaţii pentru proprietarii şi administratorii de balastiere care efectuează excavaţii de a monta panouri de avertizare, a împrejmui zona şi a o supraveghea audio-video. Neîndeplinirea prevederilor se sancţionează contravenţional, cu amenzi între 25.000 lei şi 40.000 lei, pentru persoane juridice, şi între 7.000 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.