Deputatul USR Monica Berescu cere coaliţiei PSD-PNL să urgenteze dezbaterea proiectului prin care abuzurile sexuale comise de adulţii cu autoritate asupra adolescenţilor cu vârste între 16 şi 18 ani să fie pedepsite. Parlamentarul USR susţine că se intră în criză de timp, întrucât dacă modificările nu sunt adoptate în această lună, atunci de la 1 ianuarie vor mai fi incriminate doar raporturile sexuale comise prin constrângere de un major cu un minor între 16 şi 18 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Monica Berescu a precizat că, în 28 iunie 2023, Parlamentul a modificat Codul Penal în sensul incriminării ca viol a actului sexual cu un minor cu vârsta până la 16 ani, astfel că ”s-a reparat atunci o aberaţie şi s-a prevăzut firesc că un copil de 10, 11 sau 12 ani nu poate consimţi la un act sexual cu un adult”. 
 
Potrivit parlamentarului USR, documentul adoptat în Parlament nu reglementează complet cazul minorilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.
 
”Concret, de la 1 ianuarie 2024 vor mai fi incriminate penal doar raporturile sexuale comise prin constrângere de un major cu un minor între 16 şi 18 ani. PSD şi PNL au dezincriminat prin lege actele sexuale dintre adulţi şi minorii de 16-18 ani, încurajând astfel abuzurile sexuale comise în special în centrele de plasament sau asupra minorilor cu dizabilităţi”, a afirmat Monica Berescu.
 
Ea a adăugat că la începutul toamnei a depus alături de alţi doi parlamentari USR, Oana Ţoiu şi Victor Ilie, un proiect prin care tinerii aflaţi într-o situaţie vulnerabilă să nu fie lăsaţi pradă agresorilor şi traficanţilor de carne vie, dar lucrurile au trenat în Parlament.
 
”La fel ca în alte situaţii, după depunerea proiectului USR, PSD a venit cu un proiect similar. Mă bucur să văd că PSD preia din proiectele USR de protejare a copiilor. Proiectul a fost votat azi la Senat, dar cerem urgentarea dezbaterii lui şi în Camera Deputaţilor. Timpul este limitat, fiind necesar mai întâi votul din comisii, apoi dezbaterea din plen. Dacă nu adoptăm acum legea, atunci de la 1 ianuarie lăsăm cale liberă agresorilor”, a susţinut deputatul Monica Berescu.
 
Deputaţii USR Monica Berescu, Oana Ţoiu şi Victor Ilie au anunţat, în luna octombrie, că au iniţiat în Parlament un proiect de modificare şi completare a Codului Penal pentru ”a repara o eroare gravă” din legea consimţământului privind actul sexual cu un minor. 
 
Potrivit iniţiatorilor, legea adoptată în vară în Parlament scoate de sub incidenţa Codului Penal abuzurile sexuale comise de adulţii cu autoritate asupra adolescenţilor cu vârste între 16-18 ani. Reprezentanţii USR au precizat că au venit cu propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei în iunie, când Parlamentul a votat Legea consimţământului, dar că acestea au fost respinse.
 
Parlamentarii USR au afirmat că presa a prezentat cazuri ”oripilante” şi că ”vorbim de abuzuri sexuale şi minore însărcinate în centre de plasament din Giurgiu, Alba, Braşov şi alte judeţe, agresorii fiind angajaţi ai instituţiilor sau alte persoane cu autoritate, inclusiv politicieni, precum primari sau alţi aleşi locali”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.