Deputatul PNL Octavian Popa, membru în Comisia SRI, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în România în general au fost evitate de la plata impozitului sume impresionante, prin tranzacţii cu offshore-uri, el anunţând că a depus în Parlament o iniţiativă legislativă care prevede că toate operaţiunile financiare derulate în ”paradisuri fiscale” vor fi impozitate cu 16%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul PNL a precizat că a depus în Parlament, pe 17 martie, o propunere legislativă care se referă la operaţiunile financiare derulate prin offshore-uri.

El a explicat că este vorba de un amendament la Codul Fiscal, prin care ”societăţile care fac operaţiuni financiare cu offshore, aceste operaţiuni să nu mai fie deductibile fiscal”.

”Aceste societăţi vor plăti pentru sumele pe care le vor emite unor offshore-uri, în baza unor contracte,  care pot să fie valabile, 16% impozit pe profit”, a precizat Popa. 

Deputatul PNL a menţionat că se aşteaptă ca propunerea sa legislativă să provoace comentarii şi foarte multe controverse.

”Cineva va spune: cum să impozitezi o operaţiune fiscală? Ştim cu toţii, însă, şi nu e de ieri de azi, ştim de mult timp, că există asemenea operaţiuni fiscale, cât se poate de legale, prin actualul Cod fiscal, prin care societăţi mari, multinaţionale, evită să plătească impozitul pe profit în România, făcând diverse operaţiuni cu offshore-uri din afară, unde impozitul este mai mic, de 4 sau 5%”, a apreciat deputatul PNL. 

Potrivit lui Octavian Popa, ”Panama nu este singurul paradis fiscal”, el adăugând că înainte Ciprul a deţinut această titulatură.

”Cu siguranţă, dacă s-ar obţine date din toate aceste paradisuri fiscale, am descoperi că în România în general au fost evitate de la plata impozitului sume impresionante, pe care eu nu le pot estima, astăzi”, a spus deputatul liberal. 

Octavian Popa a arătat că, prin această reglementare, s-ar descuraja ”acele operaţiuni comerciale, multe dintre ele fictive, şi cu sume mult umflate, în aşa fel încât impozitul şi profitul din România să fie mult diminuat”. 

Popa a arătat că s-ar facilita, astfel, şi ”sarcina celor care urmăresc, pentru a identifica operaţiuni cu impact asupra securităţii naţionale, de transferuri de bani către grupările teroriste, sau operaţiuni care încearcă să mascheze sume obţinute sub formă de mită”. 

”Cunosc personal cazuri în care persoane care s-au adresat Oficiului pentru Spălarea Banilor, nu au primit niciun răspuns cu privire la derularea unor sume de bani care au plecat spre offshore-uri, în momentul acela, din Cipru, şi s-au întors în România, persoanele respective neprimind niciun răspuns privind identitatea celui din România care a primit banii din offshore-ul din Cipru”, a mai afirmat Octavian Popa.

Deputatul liberal a continuat: ”Eu ştiu un lucru, că de ani de zile, autorităţile din România, ANAF-ul şi altele cunosc existenţa acestor operaţiuni şi nimeni nu a făcut nimic. Poate că acum, profitând de aceste dezvăluiri privind cazul Panama, este cazul să apară informaţii”.

Întrebat dacă are susţinerea grupului PNL pentru această iniţiativă legislativă, Octavian Popa a declarat: ”Nu am cerut susţinerea grupului pentru proiect, decât domnului Zlati şi câtorva colegi, pentru că procedura de a obţine acceptul grupului este foarte lungă şi am considerat că, dacă vreau să mai apuc ca o asemenea măsură, un amendament de acest fel care să stopeze scurgerea banilor din România să mă mai prindă în viaţă, ar fi bine să înaintez proiectul fără a mai aştepta dezbaterea, pentru că la noi în grup trebuie înaintat întâi la comisie, după aceea pe scară ierarhică la diverse instanţe, la Biroul permanent, la grupuri, lucru care durează ani de zile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.