Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, la Craiova, că oamenii au dreptate să fie nemulţumiţi pentru ritmul în care s-a lucrat la dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, dar a afirmat că cinci sute de kilometri de autostradă au fost realizaţi în guvernările PSD. În plus, Dăncilă a spus că Guvernul pe care-l conduce a ”luat în piept această provocare” şi va demonstra că se pot face autostrăzi în România, dar doar ”punând umărul la acţiune, nu făcând circ şi declaraţii politice”. În plus, prim-ministrul a prezentat stadiul unora dintre cele mai aşteptate proiecte de infrastructură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Industria auto este unul dintre pilonii pe care se bazează dezvoltarea economiei româneşti, atât prin performanţele proprii, cât mai ales prin efectul de angrenare şi multiplicarea economică precum şi prin numărul mare de angajaţi. Sectorul auto a fost motorul ieşirii României din recesiune după criza economică şi este astăzi propulsorul creşterii şi dezvoltării economice naţionale.În ultimii 3 ani, ritmul de creştere mediu anual al acestui sector a fost de peste 13% cu mult peste cel al industriei de 4,3%. În primele 11 luni ale anului trecut ponderea exportului de autovehicule de transport rutier în totalul exporturi a fost de 17,4 la sută în timp ce importurile au reprezentat doar 10%”, a spus, luni, la Forumul Industriei Auto Europene 2019, de la Craiova, premierul Viorica Dăncilă.

Aceasta a afirmat că 2018 a fost un an extraordinar pentru industria auto.

”România a înregistrat o producţie record de autoturisme anul trecut cu o creştere de 30% faţă de anul anterior este un semnal puternic de încredere pentru economia românească şi pentru mediul de afaceri. Ne preocupă problema cea mai arzătoare pentru industria auto: infrastructura de transport. Am modificat legislaţia pentru a creşte posibilitatea de a dezvolta infrastructura, inclusiv prin intermediul parteneriatului public privat vom lua şi alte măsuri care să uşureze şi să grăbească acest proces”, a mai spus Dăncilă.

Premierul Dăncilă susţine că Guvernul pe care-l conduce a luat ”în piept această provocare”.

”După atâţia ani în care lucrurile au mers cu încetinitorul, Guvernul pe care îl conduc a luat în piept această provocare şi vom demonstra că se poate. Oamenii au dreptate. Au dreptate să fie supăraţi pentru ritmul în care s-a lucrat în acest domeniu, însă adevărul trebuie spus până la capăt: guvernările PSD sau făcut peste 500 de km de autostradă din cei existenţi. În alte guvernări au fost 0 km. Să nu uităm că ministrul transporturilor din anul 1999, devenit apoi preşedintele României, ne spunea că nu avem nevoie de autostrăzi, ne ajung drumurile naţionale. Ne luptăm de ani de zile cu această mentalitate dar şi cu o serie de piedici puse parcă intenţionat de unii. Da, este o problemă esenţială pentru dezvoltarea viitoare a României, dar acest lucru nu îl putem rezolva decât punând umărul la acţiune, nu făcând circ şi declaraţii politice”, a mai afirmat prim-ministrul României.

Dăncilă le-a vorbit oamenior din industria auto despre faptul că săptămâna trecută au început lucrările la primii kilometri de autostradă din Moldova.
Apoi a prezentat stadiul proiectului drumului expres Craiova-Piteşti, care ”este deja în stare avansată”.

”Va avea o lungime de peste 121 de km, are o valoare totală estimată de aproape cinci miliarde de lei, inclusiv TVA, iar pentru o realizare cât mai eficientă obiectivul a fost împărţit în patru tronsoane. Contractele pentru proiectarea şi execuţia celor patru tronsoane au fost scoase la licitaţie în anul 2017, iar contractele pentru tronsoanele unu şi doi au fost semnate în decembrie 2018. Practic, anul acesta tronsoanele 1 şi 2 în lungime de 57,55 km şi cu o valoare de peste două miliarde de lei cu TVA au intrat în linie dreaptă aflând în faza de proiectare. Licitaţiile pentru zonele 3 şi 4 au fost anulate în instanţă. În acest moment, documentaţia necesară acestor transpune se află în procedura de reactualizare pentru a putea fi lansată din nou la licitaţie anul acesta”, a mai spus Dăncilă.

Aceasta a vorbit şi despre proiectul Piteşti-Sibiu, la fel de aşteptat.

”Se află în stadiu destul de avansat. Proiectare şi execuţie secţiunea 1, Sibiu-Boiţa, procesul de evaluare a ofertelor a fost finalizat, a fost anunţat câştigătorul. Astăzi expiră perioada de contestaţii şi, dacă totul este în regulă, până la sfârşitul săptămânii putem semna contractul. De asemenea, procesul de evaluare a ofertelor a fost finalizat şi pentru proiectarea şi execuţia secţiunii 5, Curtea de Argeş-Piteşti”, a mai spus Dăncilă.

Aceasta a explicat că în ceea ce priveşte secţiunile 2 şi 3 ale autostrăzii Sibiu-Piteşti situaţia este blocată din cauza contestaţiei împotriva acordului de mediu obţinut în decembrie 2018.

”Sperăm ca în cel mai scurt timp să putem ieşi din acest blocaj permanent al contestaţiilor pe care îl întâmpinăm de ani de zile”, a mai spus Viorica Dăncilă.
Luni, aceasta va vizita şi Fabrica Ford din Craiova împreună cu mai mulţi membri ai Cabinetului

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.