Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că nu se va renunţa la OUG 7 care a schimbat legile justiţiei, deşi unele lucruri care au creat nemulţumire, dacă sunt bine argumentate, ar putea fi modificate. ”Vreau să văd care sunt punctele care a creat această nemulţumire”, a mai spus premierul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceea ce vreau să subliniez este că nu vom renunţa la ordonanţă (OUG 7/2019 – n.r). Am văzut ieşiri în spaţiul public care solicitau să să renunţăm la această ordonanţă în totalitate. Am spus întotdeauna că dăm dovadă de flexibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm şi la lucrurile bune din dorinţa onora de a face acest lucru. Mai vreau să spun un lucru legat de acest aspect: poate unele lucruri nemulţumesc, argumentate, ele pot fi schimbate şi cred că dialogul este foarte important”, a declarat, luni, premierul Viorica Dăncilă.

Aceasta a spus că înainte de adoptarea actului normativ consultarea s-a făcut de către ministrul Justiţiei cu cei din sistem, iar implicarea premierului vine doar după ce s-au exprimat numeroase nemulţumiri.

”O să mă întrebaţi de ce acum dialogul şi nu înainte. Eu cred că înainte, dialogul ţine de ministrul de resort. Primul ministru poartă acest dialog atunci când în spaţiul public apar nemulţumiri şi este nevoie de intervenţia primului ministru. Eu am înţeles că domnul ministru a avut discuţii, vom vedea acum la această reuniune în ce au constat aceste discuţii. Mai mult decât atât, spunem că justiţia trebuie să fie puternică în România şi sunt de acord cu acest aspect. Justiţia trebuie să fie independentă şi puternică, dar, în acelaşi timp, fiecare cetăţean al României trebuie să respecte legile”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Aceasta a continunat afirmând că doreşte să vadă ”care sunt punctele care a creat această nemulţumire”.

”Nu cred că primul ministru trebuie să discute legat de orice ordonanţă pe diferite domenii, aspecte din ordonanţa respectivă. Cred că acest lcuru este atributul ministrului de resport. (...) Timpul nu ar permite primului-ministru să discute pe fiecare act normativ, pe fiecare domeniu. Eu cred că acest lucru este atributul ministrului de resort, iar discuţia de astăzi cu magistraţii este ca urmare a nemulţumirilor pe care le-am văzut în spaţiul public. Lângă mine va fi şi ministrul Justiţiei şi vom vedea care sunt punctele care a creat această nemulţumire”, a precizat Viorica Dăncilă. 

Premierul Viorica Dăncilă a invitat reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi şi ai CSM, luni, la ora 15.30, la Palatul Victoria, la discuţii privind legile justiţiei.

Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” au precizat că independenţa justiţiei nu se negociază şi că orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia iniţiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluţie aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului fiind abrogarea imediată şi în integralitate a actului normativ în cauză.

Cele trei asociaţii au făcut apel la CSM să nu trimită reprezentanţi la discuţia propusă de către premierul Viorica Dăncilă.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a întrunit luni.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.