Preşedintele PSD, premierul Viorica Dăncilă, a declarat, marţi, la Forumul Regional "Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană", că singura garanţie a evoluţiei predictibile, stabile şi democratice a Balcanilor de Vest este integrarea europeană. "Istoria ne-a arătat că instabilitatea în Balcanii de Vest a avut întotdeauna un cost mare, însă preţul acesteia ar putea fi mult mai mare decât preţul integrării", a spus Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"România şi PSD vor fi avocaţi permanenţi şi implicaţi pentru extinderea UE spre Balcanii de Vest, cât şi spre alte ţări, precum Republica Moldova şi Georgia. (...) Îmi doresc ca Forumul nostru să fie un pas important în structurarea mai bună a suportului regional al forţelor politice de centru-stânga în vederea aderării ţărilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană", a afirmat Dăncilă, marţi, la Forumul Regional "Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană”, de la Palatul Parlamentului.

Ea a adăugat că este nevoie de un impuls mai puternic în ceea ce priveşte politica de extindere a Uniunii Europene.

"Ştiu că în faţa Uniunii Europene stau probleme complexe, că există presiuni interne şi externe care pun la încercare solidaritatea statelor membre. În acest context, apetitul pentru extindere pare diminuat, iar atenţia se concentrează pe alte teme. A nu decide acum integrarea Balcanilor de Vest într-o formulă credibilă şi cu o agendă previzibilă ar fi o greşeală strategică majoră în condiţiile în care Uniunea Europeană nu mai este singurul jucător din Balcanii de Vest. Din punctul meu de vedere însă, proiectul Uniunii Europene e o promisiune către toate statele europene democratice - o promisiune care trebuie onorată, fiindcă face parte din nucleul fundamental al valorilor europene", a spus Dăncilă.

Potrivit liderului PSD, este în interesul social-democraţilor din această regiune să susţină această promisiune şi să sprijine extinderea UE către Balcanii de Vest.

"Trebuie să afirmăm clar la Bruxelles dreptul la un viitor european pentru întreaga regiune balcanică, dreptul la pace şi prosperitate în fiecare ţară balcanică. Aşa cum a dovedit procesul extinderii Uniunii Europene din ultimele trei decenii, prosperitatea merge mână în mână cu securitatea. De aceea toate statele din Estul Europei care au mers până acum pe calea integrării europene au mers în paralel şi pe calea integrării în NATO", a susţinut Viorica Dăncilă.

Ea a spus că drumul pe care au mers România, Ungaria sau Croaţia este urmat acum şi în Balcanii de Vest.

"România şi PSD salută eforturile şi rezultatele ţărilor din Balcanii de Vest pentru integrarea în NATO şi consideră că acesta este răspunsul logic la riscurile de securitate din regiune. Am văzut în ultimii ani o Rusie din ce în ce mai agresivă în Europa, inclusiv în Balcanii de Vest. Acţiunile subversive care au avut loc în Muntenegru sau Macedonia de Nord, dar şi în alte ţări balcanice sau europene, confirmă de fapt că opţiunea pro-NATO în regiunea noastră geografică este una corectă", a afirmat Dăncilă.

Conform sursei citate, atât Uniunea Europeană, cât şi NATO sunt forţe ale stabilităţii, păcii şi prosperităţii.

"Istoria ne-a arătat că instabilitatea în Balcanii de Vest a avut întotdeauna un cost mare, însă preţul acesteia ar putea fi mult mai mare decât preţul integrării. Singura garanţie a evoluţiei predictibile, stabile şi democratice a Balcanilor de Vest este integrarea europeană. Poarta Uniunii Europene trebuie să rămână în continuare deschisă pentru ţări precum Republica Moldova sau Georgia, care au acelaşi drept la un viitor european prosper şi sigur. Vă asigur că PSD şi România vor fi avocaţi permanenţi şi implicaţi în acest sens", a spus Dăncilă.

Ea a adăugat că România va acorda asistenţă tuturor statelor care vor acest lucru în cadrul unor capitole de negociere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.