Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a anunţat, miercuri, că în programul Valul Renovării au fost depuse 1.437 de proiecte, în valoare de 2,42 de miliarde de euro, iar pe Fondul Local s-au depus 4.012 cereri de finanţare, în valoare de 1,92 de miliarde de euro. Premierul Nicolae Ciucă a cerut, în şedinţă să îi fie prezentat la următoarea şedinţă stadiul derulării programului Casa Verde Fotovoltaice, unde au fost câteva probleme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministurlui Dezvoltării să precinte stadiul celor două prograME, Valul Renovării şi Fondul Local. 

Ministrul Cseke Attila a spus că este vorba de cele două mari componente cu finanţare din PNRR şi din bugetul de stat, pentru că TVA-ul la aceste proiecte e acoperit prin bugetul de stat.

”În programul Valul Renovării, pe primul apel de proiecte, care s-a închis, au fost depuse 1.437 de proiecte în valoare de 2,42 de miliarde de euro. Suntem în perioada de evaluare a tuturor proiectelor depuse, am început deja încheierea de contracte. De asemenea, pe Fondul Local, unde am avut o varietate de posibilităţi de finanţări pentru autorităţile administraţiei publice locale, s-au depus 4.012 cereri de finanţare, în valoare de 1,92 de miliarde de euro. La fel, suntem în evaluarea tuturor proiectelor, pe ambele componente. Ne dorim să avem evaluarea tuturor proiectelor până la sfârşitul lunii iulie;  acolo unde e nevoie de clarificări vom emite adrese către potenţialii beneficiari, respectiv unde nu e cazul vom încheia contracte de finanţare. În această săptămână se vor încheie peste 40 de contracte de finanţare pe cele două componente”, a spus ministrul.

Cseke Attila a arătat că mai există o componentă care se desfăşoară împreună cu Ministerul Educaţiei, unde partea de infrastructură o implementează ministrul dezvoltării - este vorba despre componenta de construcţie de creşe.

”O menţionez pentru că este componenta care va conţine foarte multe proiecte mature. Datorită programului de investiţii început anul trecut, din cele 120 de creşe ce se vor construi în acest program cu finanţare PNRR şi buget de stat, 64 dintre ele fiind în stadiu foarte avansat, unele dintre ele chiar cu contract de execuţie. Practic, vom degreva bugetul de stat de finanţarea construirii acestor creşe şi le vom aşeza în finanţări europene. Acest apel de proiecte este încă deschis până la sfârşitul acestei luni”, a afirmat el. 

Ministrul Dezvoltării a afirmat că, în concluzie, sunte în evaluarea tututor proiectelor şi vor să le închideă luna aceasta .

”Deja încheiem contracte de finanţare - astfel încât pe al doilea apel de proiecte să putem să începem, la mijlocul lunii septembrie, un nou apel atât pe Valul Renovării şi pe Fondul Local şi ceea ce ne-am asumat ca jalon, ca la sfârşitul anului să avem toate contractele de finanţare încheiate să fie în grafic”, a mai spus ministrul. 

Premierul Nicolae Ciucă a cerut ca, pentru şedinţa de guvern următoare, ”Ministerul Mediului să prezinte de asemenea stadiul derulării programului Casa Verde Fotovoltaice”.

”Ştiu că a început şi că au fost câteva probleme. Vă rog ca, pentru următoarea şedinţă, să prezentaţi o notă de informare privind derularea şi modul în care acesta poate să capete ritm şi să finalizăm şi acest program”, a spus Ciucă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.