Cristian Ghinea (USR), a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre elementele din drafturile legilor securităţii naţionale apărute pe surse în presă că se crează un SIIJ la pătrat şi ”nimeni în serviciile secrete nu va putea fi anchetat decât cu acordul CSAT”. El a mai spus că nu va exista niciun fel de control civil asupra finanţelor serviciilor secrete iar iniţiatorii acoperă găurile din lege dând o putere mai mare serviciilor secrete.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vreau să vorbim pe substanţa acestor legi, nu este în regulă că se crează un SIIJ la pătrat, nimeni în serviciile secrete nu va putea fi anchetat decât cu acordul CSAT şi de către procurori speciali. Nu va exista niciun fel de control civil, parlamentar, asupra finanţelor serviciilor secrete. (..0 Şi în Belarus sunt legi moderne, nu înseamnă că trebuie să luăm acel model. Cum modernizaţi voi aceste legi înseamnă să mergem pe modelul Belarus”, a spus Ghinea.

El a precizat că aceste găuri din legi ”se rezolvă dând o putere mai mare serviciilor secrete”.

”Admit că trebuiau modernizate, dar nu prin a da toate imunităţile serviciilor, ci fix invers, întărind controlul civil asupra lor”, a mai explicat Ghinea, arătând că Departamentul de politici publice din USR pe care îl conduce a prezentat acest document cu principii privind legile siguranţei naţionale.

”Vrem să îi cunoaştem pe cei care au lucrat la aceste legi şi să le cerem demisia, pentru că dunt nişte idei odioase”, a mai spus Ghinea. 

Cristian Ghinea a mai afirmat că liberalul Pavel Popescu, preşedinte al comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, a scris pe Facebook un comentariu supărat în care a spus că are aceste legi la birou şi că îl invită la birou să le vadă. 

”Deci le găsiţi la domnul Popescu la birou”, a mai spus Ghinea, arătând că acesta a mai spus că legile trebuie trecute urgent prin Parlament. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.