Deputatul liberal Cristian Băcanu reclamă, miercuri, că există riscul ca România să piardă bani din PNRR pentru componentele Transporturi, Energie şi Mediu, întrucât nu a fost adoptată Strategia privind calitatea aerului. Termenul de adoptare a fost deja depăşit. ”Ne jucăm cu focul şi riscăm foarte mult”, transmite libralul care cere intervenţia premierului Nicolae Ciucă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristian Băcanu vorbeşte, miercuri, într-o postare pe Facebook, despre ”riscul ca România să piardă bani din PNRR pentru componentele Transporturi, Energie şi Mediu”.  

”Avem un elefant imens în încăpere despre care văd că nu vorbeşte nimeni, aşa că, îmi asum eu acest rol, acela al avertizorului care pune un subiect important pe agenda publică. Le amintesc tuturor celor responsabili că sumele din PNRR pentru Transporturi, Energie şi Mediu sunt condiţionate de adoptarea de către România a strategiei privind calitatea aerului („Programul Naţional de Control al Poluării Atmosferice”)”, a scris Băcanu pe Facebook.  

Potrivit deputatului, acest program naţional ar fi trebuit adoptat de ceva vreme.  

”Din păcate, ne aflăm în plin proces de infringement declanşat de Comisia Europeană, motiv pentru care banii pentru obiective naţionale strategice - de exemplu Autostrada A7 - sunt condiţionaţi de adoptarea acestuia. Da, aţi citit bine, dacă nu ne facem treaba privind calitatea aerului, nu avem drum de mare viteză între Iaşi şi Bucureşti sau plătim acest drum de la bugetul de stat”, a mai transmis liberalul.  

Potrivit acestuia, ultimul termen asumat de către România pentru adoptarea acestui program a fost iunie 2022 însă, aşa cum ştim cu toţii, acesta a fost deja depăşit.  

”Ne jucăm cu focul şi riscăm foarte, foarte mult. Am încredere că Premierul Ciucă îi va convoca pe decidenţii relevanţi la o discuţie pe această temă, iar Guvernul va acţiona eficient ca un adevărat comandament de coordonare a unui task force de acţiune rapidă. Lucrurile nici nu pot sta altfel, trebuie să fim responsabili”, a mai transmis deputatul.  

Potrivit acestuia, de asemenea, de calitatea aerului depinde inclusiv sănătatea noastră, a tuturor.  

”Avem o obligaţie şi este cazul ca decidenţii să îşi facă treaba şi să dovedească în mod clar că decarbonizarea este o prioritate şi pentru România (suntem unul din ultimele state care nu a adoptat un astfel de program la nivelul UE). Este momentul decisiv al acţiunii şi al schimbării prin cooperare, planificare strategică şi soluţii integrate. Este cazul să conştientizăm şi să acţionăm împotriva unui pericol care afectează sănătatea oamenilor şi le încalcă dreptul constituţional la un mediu sănătos”, mai afirmă liberalul.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.