Comitetul Politic al USR a adoptat, sâmbătă, mai multe regulamente de funcţionare, printre care şi un regulament privind susţinerea la alegerile locale a candidaţilor non-membri sau independenţi, introducând posibilitatea ca filialele judeţene sau locale ale USR să decidă susţinerea unor candidaţi externi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunict de presă transmis la finalul şedinţei Comitetului Politic al USR, în cazul în care filialele judeţene sau locale decid deschiderea alegerilor către candidaţi externi, desemnarea candidaţilor la primării sau la consilii judeţene se va face statutar, în baza unor mecanisme alternative printre care negocieri, sondaje sau alegeri primare deschise.

”Astăzi am creat cadrul procedural prin care USR va contribui în mod decisiv la victoria forţelor reformatoare la alegerile locale din 2020. Construim o alternativă reală şi credibilă de schimbare după 30 de ani de administraţie clientelară PSD care a blocat dezvoltarea şi modernizarea ţării. Bucureştenii ar putea avea pentru prima dată şansa unor alegeri primare. Dacă nu avem două tururi pentru alegerea primarilor, le-am putea face noi împreună cu cetăţenii”, a explicat preşedintele USR, Dan Barna.

După desemnarea candidaţilor interni, organizaţiile USR pot încheia alianţe electorale cu alte partide sau organizaţii politice.

Candidaţii externi susţinuţi de USR trebuie să îndeplinească condiţiile legale, dar şi criteriile de integritate ale USR.

”E important să avem candidaţi a căror integritate morală să nu poată fi pusă la îndoială şi reputaţia lor să nu poată prejudicia prestigiul şi imaginea USR. Asta înseamnă fără penali, fără traseişti, fără plagiatori, fără colaboratori ai fostei Securităţi sau membrii din conducerea Partidului Comunist Român”, a mai spus preşedintele USR.

Tot în cadrul şedinţei de sâmbătă a Comitetului Politic, a fost adoptată Carta Valorilor USR, un document care prezintă principiile şi valorile pe care partidul şi-a construit programul de guvernare.

Dan Barna a anunţat pe Facebook că i-a propus lui Nicuşor Dan - despre care crede că are şanse de a deveni candidatul opoziţiei pentru Primăria Bucureşti – să revină în USR, fără a primi un răspuns de la acesta.

Anterior, Barna a anunţat într-o conferinţă de presăcă va propune partidelor organizarea unor alegeri primare în Bucureşti pentru desemnarea candidatului cu cele mai mari şanse de a o învinge pe Gabriela Firea.

Barna a dat exemplul Budapestei, unde mai multe partide s-au aliat şi au susţinut un candidat comun care a învins candidatul Fidesz.

Pentru organizarea acestora, vor exista corturi în mai multe zone din oraş, unde bucureştenii vor putea vota pentru un anumit candidat pe durata mai multor zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.