Eurodeputatul PNL şi preşedinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Moldova, Siegfried Mureşan a anunţat că a co-prezidat, miercuri la Chişinău, cea de-a 14-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova. Liberalul a adăugat că împreună cu parlamentarii din Republicii Moldova şi cu Parlamentul European, a adoptat o declaraţie în care este transmisă clar susţinerea noastră pentru începerea rapidă a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concret, prin declaraţia adoptată este solicitat Consiliului European să adopte, la reuniunea din luna decembrie, decizia finală privind începerea negocierilor de aderare, în baza evaluării pozitive şi a avizului Comisiei Europene din luna noiembrie, arată comunicatul de presă.

„În acelaşi timp, cerem adoptarea fără întârziere a cadrului de negociere de către Comisia Europeană şi Consiliul Uniunii Europene, astfel încât  prima conferinţă interguvernamentală de negociere UE - Republica Moldova să aibă loc cât mai repede în 2024”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, la finalul reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Moldova, potrivit sursei citate.

El a mai spus că „pentru începerea negocierilor şi pregătirea Republicii Moldova de aderare, trebuie să creştem sprijinul european, financiar şi tehnic, pe care îl punem la dispoziţia autorităţilor şi cetăţenilor Republicii Moldova”.

„De aceea, în declaraţia adoptată, solicităm creşterea fondurilor europene alocate Republicii Moldova în următorii ani, inclusiv odată cu revizuirea Bugetului Multianual al Uniunii Europene 2024 - 2027.  În acelaşi timp, pentru a creşte sprijinul tehnic pe care îl oferim, solicităm crearea unei unităţi speciale pentru Republica Moldova în cadrul Direcţiei pentru Vecinătate şi Extindere a Comisiei Europene”, a mai spus Mureşan.


Europarlamentarul PNL a mai precizat că, pe măsură ce Republica Moldova se apropie tot mai mult de UE, cu atât Rusia îşi sporeşte încercările de a destabiliza situaţia din această ţară.

„Cu cât Republica Moldova se apropie mai mult de Uniunea Europeană, iar oamenii resimt mai clar beneficiile integrării europene, cu atât Federaţia Rusă îşi creşte încercările de a destabiliza situaţia din ţară. De aceea, este necesar ca, în următoarea perioadă, să fim alături de Republica Moldova în asigurarea stabilităţii din ţară şi combaterea manipulării şi dezinformării venite dinspre Federaţia Rusă”, a conchis Siegfried Mureşan, conform sursei menţionate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.