Comisia comună pentru controlul parlamentar al activităţii SRI a depus miercuri în Parlament o iniţiativă legislativă care prevede includerea primarilor de sector ai municipiului Bucureşti şi a primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ, pe lista beneficiarilor legali de informaţii din domeniul securităţii naţionale, prevăzuţi la articolul 11 din Legea nr.51/1991, a anunţat preşedintele Comisiei Cristian Chirteş, printr-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, membrii Comisiei propun înlocuirea sintagmei „conducătorilor consiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al municipiului Bucureşti” cu „preşedinţilor consiliilor judeţene”, pentru clarificarea în mod limitativ a beneficiarilor de informaţii prevăzuţi de lege.

Iniţiativa Comisiei vine în sprijinul eficientizării activităţii primarilor marilor municipii, pentru respectarea practicii democratice în exercitarea atribuţiilor acestora, a statului de drept, pentru dezvoltarea comunităţilor locale, precum şi pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de şapte din cei nouă membri ai Comisiei parlamentare, respectiv de senatorii Ioan-Cristian Chirteş şi Marius Alexandru Dunca şi de deputaţii Florin-Silviu Hurduzeu, Alexandru Iulian Muraru, Sorin Răzvan Prişcă, Mitică Marius Mărgărit, Teodor Lazăr. Pentru acest proiect au semnat şi alţi parlamentari de la mai multe grupuri politice.

Propunerea Comisiei a fost făcută în temeiul art.5 alineat (4) din Hotărârea Parlamentului nr.30/1993, republicată, conform căruia „Comisia poate iniţia proiecte de legi în domeniul securităţii naţionale”, mai indică sursa citată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.