Codul de Procedură Penală a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, în forma Guvernului, care prevede posibilitatea folosirii înregistrărilor serviciilor, ca mijloace de probă în procesul penal. Opoziţia, prin vocea deputatului Ionel Dancă, de la Forţa Dreptei, anunţă că va ataca la CCR proiectul de lege, acuzând că „pentru că e un abuz la comanda serviciilor în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor români în Justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege prevede că înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea mai multor infracţiuni şi au fost respectate prevederile legale care reglementează obţinerea acestor înregistrări".

Este vorba de infracţiunile contra securităţii naţionale, cele de trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălarea banilor, falsificare de monede ori alte valori, falsificarea de instrumente de plată electronică, şantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, infracţiunilor de corupţie, împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, infracţiunilor care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică. Liderul AUR, George Simion a declarat în cadrul dezbaterilor că Puterea a reintrodus SRI în anchetele penale.

”V-aţi gândit să reintroduceţi SRI în anchetele penale. Eu vă sfătuiesc, la câte telefoane aţi avut, la câte pauze aţi avut şi la câte răzgândiri aţi avut, vă cer pauză de 30 de minute să mai daţi telefoane să ştiţi cum să votaţi. Deci solicit pauză de 30 de minute”, a spus Simion.

”Azi încearcă să se reintroducă serviciile în procedura penală. Serviciile secrete, de informaţii să se ocupe de siguranţa naţională, nu de evaziunea fiscală, nu de violuri. Justiţia să-şi dezvolte propriul organ de cercetare şi de interceptare penală. Nu trebuie să apeleze la servicii militare pentru a obţine probe materiale în justiţie. Această tentativă a serviciilor de a se introduce în actul de Justiţie va fi declarată din nou neconstituţională”, a declarat deputatul Forţa Dreptei Ionel Dancă.

El a anunţat că deputaţii partidului Forţa Dreptei vor contesta la CCR „pentru că e un abuz la comanda serviciilor în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor români în Justiţie”.

Opoziţia a făcut scandal, marţi, în Comisia juridică din Camera Deputaţilor, după ce majoritatea PSD-PNL-UDMR a votat un amendament la Codul de procedură penală prin care înregistrările să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de infracţiuni de corupţie şi infracţiuni asimilate corupţiei. Deputatul USR Silviu Dehelean a afirmat că scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupţie.

„Practic, PSD, PNL şi UDMR dau liber la corupţie în întreg aparatul administrativ”, a arătat el. Un alt deputat USR, Victor Ilie a afirmat că „au informaţii că soţul unui membru din biroul acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală şi grup criminal infracţional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul Bucureşti”. Ulterior, preşedinta Comisiei, deputata PSD, Laura Vicol a supus la vot retragerea tuturor amendamentelor formulate de către coaliţie. Astfel, amendamentul prin care înregistrările nu mai puteau fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de infracţiuni de corupţie şi cele asimilate corupţiei din proiectul privind Codul de procedură penală a fost eliminat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.